Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Poznata liječnica dala otkaz jer kolege odbijaju raditi više

Naslovnica
Foto: VL
22.01.2015.
u 00:01

Liječnici se žale na organizaciju rada, predstojnica kaže da joj je jedini cilj služiti bolesnicima

“Pacijente se za CT naručuje svakih 20 minuta, što je polovica propisanog vremena potrebnog za tu pretragu. Time se dovodi pacijente u opasnost jer je liječnicima na raspolaganju samo nekoliko minuta za “čitanje” nalaza. Uveden je smjenski rad do 22 sata, a tada se zbog nedostupnosti anesteziološke službe ne može obaviti CT pretraga s intravenskim kontrastom, što je vrlo opasna praksa i rezultira hiperprodukcijom nalaza čija je točnost upitna”, dio je upozorenja liječnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb koje su uputili Ministarstvu zdravlja i Hrvatskoj liječnički komori.

– Za preglede MR-om u polikliničko-konzilijarnoj zaštiti rutinski se primjenjuje kontrastno sredstvo u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni, čime se zbog nedostupnosti anesteziološke službe dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika – stoji u dokumentu koji je potpisao 21 liječnik Zavoda.

Upozoravaju i na to kako su u hitnoj službi raspoređeni jedan ili dva liječnika koji u prosjeku u 24 sata dežurstva obave oko 300 radioloških pretraga. Time se, pišu, osim kršenja normativa, otvara prostor liječničkim pogreškama. Za taj i niz ostalih nedostataka u organizaciji rada i praksi tog Zavoda prozivaju njegovu predstojnicu prof. dr. sc. Ranku Štern Padovan.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od četvrtka

>> Budući liječnici ne znaju da zakon zabranjuje pljuskanje djeteta

Foto: VL

Komentara 45

EM
Emergo
00:20 22.01.2015.

Nigdje u svijetu ( mislim na svijet zapadne anglo-saxonske medicine,dakle USA,UK,Canada,Australia,NZ) anesteziolog nije prisutan ili dezuran kada se radi CT s kontrastom...Za to nema potrebe. Zasto u Hrvatskoj na tome inzistiraju to samo oni znaju....S primjenom novijih kontrastnih sredstava rizikk od anafilakticne reakcije je osjetno smanjen.Ako vec i dodje do reakcije svaki ozbiljan i organiziran X-Ray department ima Adrenalin, i doktora u Hitnoj sluzbi. Vrlo jednostavno , prakticno i organizirano. A to je ono cega u Hrvatskoj na svim nivoima i u svim profesijama najmanje ima.

PR
profak
08:59 22.01.2015.

Zanimljivo kako netko može "dati otkaz" u 67.godini života!?

DU
Deleted user
23:35 21.01.2015.

ja ne bih stao ni na čiju stranu, ali ako se svakakve profesije bore za svoja prava ( čitali smo dns o vozačima pauka), zbog čega bi liječnici trebali raditi prekovremeno ukoliko ne žele? sve to ima svoje, ali bistee li vi željeli da vam nalaze člana obitelji očitava neki umorni i nezadovoljni liječnik? ja ne bih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije