Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poznata liječnica dala otkaz jer kolege odbijaju raditi više

Liječnici se žale na organizaciju rada, predstojnica kaže da joj je jedini cilj služiti bolesnicima
22. siječnja 2015. u 00:01 45 komentara 24098 prikaza
Naslovnica
Foto: VL

“Pacijente se za CT naručuje svakih 20 minuta, što je polovica propisanog vremena potrebnog za tu pretragu. Time se dovodi pacijente u opasnost jer je liječnicima na raspolaganju samo nekoliko minuta za “čitanje” nalaza. Uveden je smjenski rad do 22 sata, a tada se zbog nedostupnosti anesteziološke službe ne može obaviti CT pretraga s intravenskim kontrastom, što je vrlo opasna praksa i rezultira hiperprodukcijom nalaza čija je točnost upitna”, dio je upozorenja liječnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb koje su uputili Ministarstvu zdravlja i Hrvatskoj liječnički komori.

– Za preglede MR-om u polikliničko-konzilijarnoj zaštiti rutinski se primjenjuje kontrastno sredstvo u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni, čime se zbog nedostupnosti anesteziološke službe dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika – stoji u dokumentu koji je potpisao 21 liječnik Zavoda.

Upozoravaju i na to kako su u hitnoj službi raspoređeni jedan ili dva liječnika koji u prosjeku u 24 sata dežurstva obave oko 300 radioloških pretraga. Time se, pišu, osim kršenja normativa, otvara prostor liječničkim pogreškama. Za taj i niz ostalih nedostataka u organizaciji rada i praksi tog Zavoda prozivaju njegovu predstojnicu prof. dr. sc. Ranku Štern Padovan.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od četvrtka

>> Budući liječnici ne znaju da zakon zabranjuje pljuskanje djeteta

Naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Emergo:

  Nigdje u svijetu ( mislim na svijet zapadne anglo-saxonske medicine,dakle USA,UK,Canada,Australia,NZ) anesteziolog nije prisutan ili dezuran kada se radi CT s kontrastom...Za to nema potrebe. Zasto u Hrvatskoj na tome inzistiraju to samo oni znaju....S primjenom novijih kontrastnih sredstava rizik ... prikaži još!k od anafilakticne reakcije je osjetno smanjen.Ako vec i dodje do reakcije svaki ozbiljan i organiziran X-Ray department ima Adrenalin, i doktora u Hitnoj sluzbi. Vrlo jednostavno , prakticno i organizirano. A to je ono cega u Hrvatskoj na svim nivoima i u svim profesijama najmanje ima.

 • profak:

  Zanimljivo kako netko može "dati otkaz" u 67.godini života!?

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  ja ne bih stao ni na čiju stranu, ali ako se svakakve profesije bore za svoja prava ( čitali smo dns o vozačima pauka), zbog čega bi liječnici trebali raditi prekovremeno ukoliko ne žele? sve to ima svoje, ali biste ... prikaži još!e li vi željeli da vam nalaze člana obitelji očitava neki umorni i nezadovoljni liječnik? ja ne bih...