Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovaru – ime sveto

Poznat program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

vukovar,slogan
Branimir Bradarić
25.10.2012.
u 14:29

Dani sjećanja počinju 10., a završavaju 24. studenoga. I ove godine najavljen je niz izložbi, susreta, natjecanja, predstavljanja i drugih sadržaja kojima se želi obilježiti vukovarsko stradanje

"Vukovaru – ime sveto", slogan je pod kojim će se održati ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Riječi slogana izvedene su iz pjesme Vukovarke Mirte Mandić koja je izvedena na Festivalu duhovne glazbe Bonofest održanom 2009. godine, najavio je to gradonačelnik Vukovara Željko Sabo koji je s predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Ivom Kovačićem predstavio program. 

Dani sjećanja počinju 10., a završavaju 24. studenoga. I ove godine najavljen je niz izložbi, susreta, natjecanja, predstavljanja i drugih sadržaja kojima se želi obilježiti vukovarsko stradanje. Ipak, središnji događaj održat će se 18. studenoga kada će se ulicama grada, od dvorišta Opće bolnice pa do Memorijalnog groblja, kretati  Kolona sjećanja. Dan poslije Kolonom sjećanja obilježit će se i stradanje gradske četvrti Borovo naselje, dok se 20. studenoga prisjećamo ratnog zločina na Ovčari. I ove godine održat će se Novinarsko-književni susret u spomen na novinara Sinišu Glavaševića koji je ubijen na Ovčari. Govoreći o programu, Sabo je za 17. studenog najavio Dane otvorenih vrata Radničkog doma što ih organizira UNDP kao i humanitarnu večeru pod nazivom Za akademsku budućnost Vukovara.

– Toga bi dana fasada Radničkog doma, koji je oduvijek bio svojevrsna razglednica grada, trebala poslije obnove zasjati u svom punom svjetlu. Iste večeri planiramo održati humanitarnu večeru na koju ćemo pozvati brojne poznate ljude, gospodarstvenike i političare. Sav prihod od te večere namijenjen je za stipendiranje studenata s područja grada – rekao je Sabo ističući da se ni ove godine iz Vukovara nikome neće slati pozivnice za 18. studenog.

– Zna se da toga dana Vukovar obilježava Dane sjećanja. Svi koji dođu i priključe se Koloni sjećanja dobro su došli. Nadam se da će izostati bilo kakav oblik politikantstva – rekao je Sabo. Komentirajući novinarski upit o najavljenom dolasku čelnika SDSS-a Milorada Pupovca toga dana, Sabo je rekao da nema ništa protiv, ali i da je on u Vukovar s tom namjerom mogao doći i prošle kao i prije pet godina. Predstavljeno je i idejno rješenje plakata koji je i ove godine djelo Borisa Ljubičića. Plakat simbolizira Hrvatsku i Vukovar. Na vojnoj maskirnoj podlozi nalaze se polja koja simboliziraju hrvatski grb, križ te veliko slovo V kao Vukovar.

>>'Nitko Pupovcu ne može zabraniti da posjeti Memorijalno groblje'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije