Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Požarna sezona u 2018. bila puno mirnija nego ona prošle godine

Vatrogasci probdjeli noć na požarištu kod Lokve Rogoznice
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
26.11.2018.
u 16:18

Požarna sezona ove godine bila je puno mirnija nego prošle godine čime su pridonijele i vladine represivne mjere, uvođenje bespilotnih letjelica i videokamera u protupožarni sustav, brza reakcija vatrogasnog sustava te stvaranje i osnivanje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji o požarima.

"Prošle godine bilo je oko 85.000 hektara izgorjele površine i više od 4000 požara, a ove godine oko 3700 hektara i oko 1700 požara", rekao je  glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na konferenciji "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019." održanoj u organizaciji Jutarnjeg lista.

Naveo je kako je kako je tijekom gašenja požara ozljeđeno sedam vatrogasaca, a na kontinentalnom području zemlje smrtno je stradala jedna osoba. Također, dodao je, pravodobno su provedene i dvije evakuacije zbog požara.

Tucaković je kazao i da je najviše požara izbilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najviše izgorene površine bilo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vezano uz pripreme za iduću protupožarnu sezonu upozorio je da naglasak treba staviti na problem nedostatka operativnog vatrogasnog kadra zbog čega bi, smatra, trebalo i više platiti sezonske vatrogasce te poboljšati sustav komunikacija.

FOTO: Katastrofalni požari u Kaliforniji, broj žrtava narastao na 63

Vatrogasci probdjeli noć na požarištu kod Lokve Rogoznice
1/11

Istaknuo je i da će vatrogasci u idućoj godini dobiti 90 novih vozila, uvođenje novih bespilotnih letjelica te novu vatrogasnu opremu.

Smatra i da bi, za još bolje protupožarne rezultate u idućoj sezoni, trebalo uvesti bolju edukaciju i prevenciju kroz Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo obrazovanja kako bi se još više smanjio broj požara.

Ističući važnost sustava domovinske sigurnosti, ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako su već prve godine njegove primjene postigli združeno djelovanje i sinergiju svih njegovih sastavnica. Naveo je kako zbog sustava domovinske sigurnosti svi uključeni u njega bolje komuniciraju, koordiniraju i brže reagiraju.

"Država kroz sustav može reagirati brže, snažnije, odlučnije na pojavu po bilo kojem sigurnosnom riziku", naglasio je.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako je praktički nemoguće manipulirati s institutom prenamjene prostora kazavši kako u zadnjih 20 godina ne zna niti jedan slučaj da je netko prenamijenio izgorjelo poljoprivredno ili šumsko zemljište u građevinsko.

No, najavio je, kako bi se spriječile moguće potencijalne takve zlouporabe u novom Zakonu o šumama će s pet na 10 godina povećati rok prenamjene zemljišta. Uz to, šumske površine će se morati u ruku od tri godine nakon požara vratiti u prvobitnu namjenu. Smatra i da u smanjenju broja požara najprije treba raditi na preventivi.

Tolušić je istaknuo i da je njegovo ministarstvo ove godine više nego trostruko povećalo sredstva za opremanje vatrogasaca - s deset na oko 40 milijuna kuna. Također, za nova vozila uložili su oko sto milijuna kuna, kupili su nove dronove te su izgradili nove šumske puteve i sl. 

FOTO: Požar u luci gasilo 30 vatrogasaca, izgorjela 3 broda

Vatrogasci probdjeli noć na požarištu kod Lokve Rogoznice Vatrogasci probdjeli noć na požarištu kod Lokve Rogoznice
1/6

Ističući kako je prošle i ove godine znatno povećana stopa otkrivanja počinitelja izazivanja požara, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je 67 osoba procesuirano u 2017., a u ovoj godini je njih 27 te osam koje su otkrili, ali nisu mogli procesuirati jer se radi o osobama s duševnim smetnjama.

Naglasio je kako je kod otkrivanja počinitelja požara izuzetno važno što prije doći na mjesto događaja kao bi se prikupilo što više dokaza.

Božinović je rekao i da žele povećati korištenje europskih sredstava za protupožarnu zaštitu, što se do sada malo koristilo.

Najavio je i da će ove godine biti raspisan natječaj za 94 vatrogasna vozila u vrijednosti 256 milijuna kuna te su potpisali 37 milijuna kuna europskih sredstava za radio-telekomunikacijska sredstva.

Božinović je istaknuo i da se u EU donosi višegodišnji novi financijski okvir u kojem se za više od tri puta povećavanju sredstva za sigurnost, tj. sa 12 na 33 milijarde eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Dramatična sminka iz Kalifornije, žena se probija kroz požar

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
16:23 26.11.2018.

Koji zakljucak sastanka??kao onaj sjedi partizanka mara na kamen studencu ....itd

DU
Deleted user
16:23 26.11.2018.

Koji zakljucak???

DA
danijelrukavina4
18:13 26.11.2018.

Može se uočiti izuzetan napredak u organizaciji obrane u borbi protiv požara kada se usporedi protupožarna sezona 2017. godine i ove 2018. godine, a što se na kraju vidi u bitno manjoj gospodarskoj šteti od požara tijekom požarne sezone. Vjerojatno ima još prostora za napredak. Kako nas i u budućnosti očekuju suha ljeta sa sve manje padalina i sve jačom insolacijom, a što će dovesti do još povoljnijih uvjeta za nastajanje požara, moje je mišljenje da bi u ljetnim mjesecima trebalo trajno zabraniti paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru, a ako se baš mora paliti ( roštilj u restoranima npr. na moru i slično ) trebalo bi mjesto dobro osigurati protiv požara, pooštriti propise i češće kontrolirati. Možda uvesti neku vrstu "protupožarne inspekcije". Mislim da bi se dosta dobilo edukacijom mladih ljudi koji žive na požarno ugroženim područjima u ljetnom periodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije