Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Zar ćemo reći da žene žare i pale po Dalmaciji jer su četiri uhićene!?

požar
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
1/4
26.08.2017.
u 14:50

Indicije, “tamne brojke” i mala doza nacionalističke iracionalnosti bili su dovoljni da raspire mržnju i opasne kolektivne optužbe

Protupožarna histerija dovela nas je do toga da su se već pojavili ozbiljni prijedlozi da palež kvalificiramo kao terorizam, što je razumljivo ako se time želi reći da bi radi generalne prevencije politika kažnjavanja trebala biti stroža, ali za turističku zemlju to je, blago rečeno, prilično kontroverzna ideja.

Apsurdno je, ali jedan od očigledno čitavog niza podmetnutih požara ugasio je ili barem lokalizirao jedan puno opasniji od svih katastrofalnih požara koji su poharali Dalmaciju. Osobito nakon objave vijesti o uhićenju tinejdžera “sa srpskim elementom” krenula su iracionalna sumnjičenja i nacionalistička poopćenja “teoretičara specijalnog rata” koja su već poprimala histerične razmjere. Tada su odlučni argumenti bili tu za objašnjenje jedne od rekordnih sezona po broju požara. Indicije, “tamne brojke” i mala doza nacionalističke iracionalnosti bili su dovoljni da raspire mržnju i opasne kolektivne optužbe.

požar
1/29

I onda, baš kad se iracionalna teza da Srbi podmeću požare kao relevantna počela probijati i u medijima s viškom slobode i manjkom odgovornosti, službeno je objavljena ta vijest o uhićenoj 25-godišnjakinji koja je priznala da je u Brgudu na benkovačkom području gdje je većinsko srpsko stanovništvo podmetnula požar revoltirana na Srbe koji su u Domovinskom ratu zapalili jedini dom njezine obitelji. I to je zasad jedini požar za koji je ustanovljeno da je podmetnut zbog osvetničkih motiva i mržnje. Ali bilo bi pogrešno na temelju tog slučaja zaključivati o uzrocima požara na područjima s većinskim srpskim stanovništvom ili u medijskim naslovima tražiti odgovornost za pobuđenu osvetoljubivost.

požar
1/15

A upravo su se takva tumačenja na društvenim mrežama, pa i u nekim medijima pojavila na vijest o petorici malodobnika i njihovoj dvojici rođaka iz Srbije. Malodobnici su došli na glupu ideju da zapale travu uz prugu u Radučiću, a kad su shvatili da vatru ne mogu ugasiti, razbježali su se. Mladenačka bezumnost, a ne “četnički projekt” bio je motiv i zbog reakcija dijela medija i javnosti taj je slučaj upozorenje i policiji da u okolnostima ovakvih napetosti izazvanih katastrofom trebaju biti vrlo obzirni jer i iskra kao što je vijest o uhićenju “sa srpskim elementom” može izazvati opasne posljedice. Što ne znači da bi takve informacije o protuhrvatskoj motivaciji za palež trebalo kriti. Dapače, ali treba ih objaviti kad su nedvojbeno utvrđene. To što su mladići srpske nacionalnosti u spomenutom je slučaju irelevantno. Kao što nije važno koje je nacionalnosti muškarac mlađe dobi koji je u četvrtak uhićen zbog izazivanja desetak požara na području Šibensko-kninske županije. Naime, sasvim je svejedno je li riječ o osumnjičeniku hrvatske, srpske ili bilo koje druge nacionalnosti jer je utvrđeno da je riječ o serijskom piromanu sa psihološkim profilom iz medicinskih i kriminalističkih udžbenika. Dakle, riječ je o psihički bolesnom čovjeku i njegova je nacionalnost nebitna.

Čak i da se utvrdi da su neki požari podmetnuti zbog mržnje prema Lijepoj Našoj, za osudu je poticanje kolektivne krivnje. U Smokvici na Korčuli požar je opuškom izazvala 66-godišnjakinja, u Biskupiji kod Knina 75-godišnjakinja koja je neoprezno spaljivala odjeću, dok je 51-godišnjakinja u mjestima Relje i Junakovići izazvala šest požara... Zar ćemo zbog toga reći da žene žare i pale po Hrvatskoj!? Dakako, isto tako, neutemeljeno je zbog “srpskog stabla” u Vukovaru koje na stup nalijepi 19-godišnjak govoriti o fašizaciji Hrvatske.

“Umjesto lova na vještice i masovne histerije treba pustiti državne institucije da odrade svoj posao, utvrde gdje su i kako izbili požari te, u slučajevima namjernog izazivanja požara, sankcioniraju krivce”, razumna je sugestija gradonačelnika Knina Marka Jelića za Slobodnu Dalmaciju. Za svaku je pohvalu i Facebook objava HDZ-ova šibensko-kninskog župana Gorana Pauka zbog “totalno negativne euforije prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u našoj županiji što je totalno loše, krivo, pa i neutemeljeno. Shvaćam emocije ljudi, ali ne smije nas to odvesti u ludilo druge vrste”, napisao je župan. Umjesto zaključka o tomu tko to žari i pali po Hrvatskoj, Paukovim riječima ne treba ništa dodati: “Palimo i gasimo vatre u istoj državi Hrvatskoj. Zajedno.”

Komentara 23

DU
Deleted user
16:09 26.08.2017.

Mijenjaj tekst, priča o nacionalnoj netrpeljivosti i potpalom ja uvaljana priča hahahaha.

Avatar Zgubider.
Zgubider.
17:18 26.08.2017.

"...Zar ćemo reći da žene žare i pale po Dalmaciji jer su četiri uhićene!?...'___ Pustite vi to, Dalmatinke su zaj***ne kad su napaljene😀, a sa njima nikako u neku veliku raspravu, britkog su jezika, moze biti naporno!

RO
robertek
16:37 26.08.2017.

Ako su objavili nacionalnost i motiv ove dvije djevojke, od kojih je jedna s posebnim potrebama, onda neka se objavi isto i za sve druge. Pa ako je zaista palitelja 5% koliko je udjel Srba u Hrvatskoj onda je ok,, ali ako ih je pola, e onda je to sumnjiva motivacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije