Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalifornija u plamenu

Požar Mendocino Complex veći je od 500 Disneyland parkova

Požar u Kaliforniji
Foto: FRED GREAVES/REUTERS/PIXSELL
1/6
11.08.2018.
u 06:45

Kalifornija ne pamti goru sezonu požara u kojoj je trenutačno aktivno 12 žarišta, a neka su kontrolirana na tek pet posto područja

Najvećem požaru Mendocino Complex ikad zabilježenom u Kaliforniji trebalo je samo jedanaest dana da gustim dimom i buktinjom zacrni nebo na području koje se procjenjuje da je veće od petsto zabavnih parkova Disneyland. A riječ je o samo jednom od čak dvanaest žarišta zbog kojih se već sada može reći da se savezna država na zapadu SAD-a suočava s najgorom sezonom požara u svojoj povijesti. S druge pak strane pred najezdom požara Sveta vatra više od dvadeset tisuća ljudi s područja grada Lake Elsinore, koji se nalazi jugoistočno od Los Angelesa, bilo je prisiljeno napustiti svoje domove. O nemilosrdnoj prirodi i snazi Svete vatre govori i činjenica da se tek pet posto požara nalazi pod kontrolom lokalnih vatrogasaca.

Pomoć i s Novog Zelanda

– Požar se hrani suhim raslinjem i jakim naletima vjetra koji agresivno nose vatru nizbrdo – rekao je za Los Angeles Time Thanh Nguyen, glasnogovornik lokalnih vatrogasaca.

Požar u Kaliforniji
1/15

Sveta vatra dosad je zahvatila područje veće od tri i pol tisuće hektara, a na svom je putu uništila nekoliko desetaka građevina. Kako bi se vatrena stihija zadržala što dalje od više od dvije tisuće kućanstava, vatrogasci danonoćno rade pregrade i linije zadržavanja. U pomoć lokalnim vatrogascima priskočili su kolege s Floride, pa čak i s Novoga Zelanda, a zbog ozbiljnosti situacije, kalifornijski guverner Jerry Brown za to je područje proglasio izvanredno stanje te je u pomoć pozvao i vojne snage. Također, priveden je i osumnjičeni za podmetanje požara, 51-godišnji Forest Clark.

Dok je Sveta vatra raselila na tisuće ljudi, sličnu sudbinu proživljavaju i stanovnici sjeverne Kalifornije, gdje se vatrogasci bore s čak dva “giganta” – požarom Carr koji je pogodio okruge Shasta i Trinity te požarom Mendocino Complex koji je spalio 123 i pol tisuće hektara u tri okruga sjeverno od San Francisca.

Broje se ljudske žrtve

Požar Carr, osim razrušenih domova, odnio je i osam ljudskih žrtava, a na zahvaćenom području veličine 72 tisuće hektara vatrogasci 49 posto teritorija drže pod kontrolom, navode u kalifornijskom odjelu za šumarstvo i suzbijanje požara (CalFire). Na svom je pak putu Mendocino Complex, koji se sastoji od dva požara sljubljena u jedan – River Fire te Ranch Fire, uništio 119 kućanstava, nekoliko tisuća drugih objekata, tisućama još prijeti, a ozlijeđeno je i dvoje vatrogasaca.

Da će kalifornijski pakao potrajati još neko vrijeme, upozoravaju i iz CalFirea gdje predviđaju da će borba s plamenom trajati do početka rujna. Inače, otegotne okolnosti koje bi mogle uzrokovati još požara su i niska vlažnost te visoke temperature koje meteorolozi najavljuju u sljedećim danima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije