Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana Mravinaca

U ispomoć došli iz Zagreba s dva vodena topa

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
19.07.2017.
u 13:25

U bazi je bilo tridesetak specijalaca, vatrogasci su ih već prije nagovarali da odu, ali to im, prepričavaju nam, nije padalo na pamet.

Bilo je oko 17 sati kada se plamena stihija približila bazi specijalne policije u Mravincima, protutnjavši u dva i pol sata površinom od pet kilometra zračne linije, dok su borove šišarke fijukale s brda na sve strane, poput raketa.

U bazi je bilo tridesetak specijalaca, vatrogasci su ih već prije nagovarali da odu, ali to im, prepričavaju nam, nije padalo na pamet. Navukli su vatronepropusna odijela, oči su od dima zaštitili sunčanima naočalama. Izvukli su jedina dva šmrka koja imaju i krenuli u akciju. Natapali su zemlju vodom, išli ususret vatri da je zaustave. Prethodno su iz baze na tajne lokacije odvezli sve streljivo koje se ondje nalazilo. Do 23 bilo je, kažu, baš kritično, pa ni ministru Davoru Božinoviću nije bilo svejedno kad ih je u ponedjeljak tijekom noći posjetio.

1/25

– Na brdu ispod crkve svetog Petra bile su krave u slobodnoj ispaši. Jezivo je bilo slušati ih kako muču. Do njih nismo mogli – govori nam jedan specijalac dok smo stajali iznad baze gdje je nedaleko od jedne kuće jučer opet gorjelo.

– Šišarke koje su letjele raširile su vatru na sve strane. Bit će toga još – kaže taj specijalac.

Jučer im je u ispomoć u bazu došla interventna policija iz Zagreba, ponijevši sa sobom dva vodena topa koji su inače namijenjeni za sprečavanje nereda. Osim požara, komentirali su i ostavku ministra obrane Damira Krstičevića. Kažu da im je žao što je to učinio, da nije ni za što kriv i da ne može jedan čovjek preko noći promijeniti sustav koji se već dva desetljeća urušava. Malo dalje od baze nailazimo na Igora Paića koji je stajao pokraj kuće u selu koja je izgorjela:

– Imala je drveni krov i nije bilo šanse – kaže. Vatra je, dodaje, odjednom buknula i iza crkvice spustila se pokraj groblja u mjesto. Mještani negoduju jer je sustav zakazao, misle da se moglo učiniti i brže i više, a Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca pita Vladu hoće li institucionalizirati vatrogasnu službu RH te jesu li upoznati s činjenicom da je "DUZS kao sadašnje nadležno tijelo za vatrogastvo u posljednje dvije godine mandata ravnatelja Jadrana Perinića smanjio proračun za 8 milijuna kuna za provedbu Programa aktivnosti Vlade RH”. Franković kaže da je nedovoljno vatrogasnih cisterni za potrebe ovako zahtjevnih intervencija i da je prosječna starost vozila više od 25 godina. – Dva dana smo vam svima heroji, a onda nas opet zaboravite – kaže Franković.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:44 19.07.2017.

Vlada spašava Agrokor sa tolikom velikom sumom novca da se za te nove moglo kupiti preko dvjesto vatrogasnih vozila i opreme za gašenje ili se uvježbati još vatrogasaca. Toliko o ovoj i prošloj vladi koja je svjesno dopustila to sa agrokorom jer ih nisu na vrijeme kontrolirali i kaznili.

Avatar anticenzura
anticenzura
13:46 19.07.2017.

Ovo je nevjerovatno sto su ovi ljudi uradili, svaka im cast. Onakva vatretina se rijetko vidja i na filmu, ono je bilo kao iz pakla. Nadam se da ce netko nagraditi ove ljude, ali ne znackicama, nego konkretno kako zasluzuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije