Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povratak Tuđmanu: Novi moderni HDZ nastaje 19. i 20. 1. u Opatiji

Načela: Ideologija je tuđmanizam, početak nove RH je Domovinski rat, a gospodarstvo je socijalno-tržišno.
29. prosinca 2012. u 12:00 49 komentara 4 prikaza
'27.12.2012., Zagreb - U maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, svecano je obiljezena 23. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba. Andrija Mikulic, Tomislav Karamarko, Milan Ko
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Nekoliko hrvatskih akademika dovršava nova programska načela Hrvatske demokratske zajednice, a zadnje pročišćavanje načela bit će obavljeno na dvodnevnoj stranačkoj klauzuri 19. i 20. siječnja u Opatiji. Ne radi se još o izradi i osuvremenjivanju kompletnog novog stranačkog programa, no s obzirom na to da je aktualni program izrađen prije deset godina, za proklamirani \"novi HDZ\" valja sačiniti i suvremena programska načela.

Sve podređeno izborima

U Opatiji okupit će se širi stranački vrh, u koji spada predsjedništvo, nacionalni i središnji odbor, mladež, veterani, žene i vrhovi županijskih odbora HDZ-a, otprilike 200 ljudi, a njihov je program znatno širi od tek \"čišćenja\" novih programskih načela stranke. Na radionicama, zamišljeno je, uvježbavat će se i nastupi, poruke i metode djelovanja kroz medije, što je sve, naravno posvećeno sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2013.

Nakon što stranački vrh izbistri zadnje temelje programskih i izbornih načela, slijedi izvještajni sabor stranke u veljači iduće godine. – Klauzura u Opatiji označit će početak pretkampanje, a izvještajni sabor stranke početak izborne kampanje za lokalne izbore – kažu u HDZ-u. Kao što je to već više puta u svojim istupima isticao predsjednik Tomislav Karamarko, stranka će se u novim programskim načelima pozivati na zasade i ideologiju osnivača HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, jer je procijenjeno da je HDZ i doveden na prag raspada i iz razloga što je izgubio bilo kakvu, a posebno ideološku osnovicu temeljenu na Tuđmanovim idejama. Kako je Tuđman baštinio i ideje Starčevića, Radića, hrvatske antifašističke ljevice, pomirbe i povezivanja s dijasporom, logično je da se tih temelja HDZ neće odricati, no ovo su dvijetisućite. U načelima se, stoga definira što je novi početak suvremene Hrvatske – Domovinski rat, kao zadnji svijetli povijesni primjer, pogotovu nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču.

Degolisti i tuđmanisti

Na klauzuri će širi stranački vrh napokon biti upoznat i s elementima novog gospodarskog programa stranke, jer je jasno da modernizacije stranke, kao niti dobrog prolaza na izborima nema bez stvaranja jakih alternativnih gospodarskih i ekonomskih rješenja. Nakon Opatije trebalo bi biti jasnije kakav je to modernizirani HDZ, odnosno \"modernizirani tuđmanizam\". Analitičari predviđaju da bi se novi HDZ najjednostavnije i logično razvijao u smjeru hrvatskog \"degolizma\". Paralele tu postoje, od ideje i prakse Tuđmana u temelje stranačke ideologije ugrađuje se sve ono što je bilo pozitivno, a zaboravu se prepuštaju neuspješni potezi u ekonomiji, primjerice, degolisti su se uspjeli vratiti na vlast upravo nakon razdoblja političke nestabilnosti i neuspjeha u ekonomiji, baš zato što su ponudili nove, snažne ekonomske metode. Mogu li to \"naslijediti\" i tuđmanisti?

>>\'Ovo što mi stvaramo novi je HDZ iz kojeg smo istjerali lopovluk\'

Kršćanska antropologija i socijal

Kršćanska antropologija i socijalno-tržišno gospodarstvo

O novim programskim načelima konzultirat će HDZ i "neke svjetonazorski bliske stranke". No ne u smislu službene recenzije. Jasno je da će se moderna načela HDZ-a svakako uklopiti u platformu koju su europučani nedavno postavili na skupu u Bukureštu:

kršćanski pogled na čovjeka, obitelj i društvo (kršćanska antropologija) te afirmacija "socijalno-tržišnog gospodarstva" kao temelja izlaska iz gospodarske krize, a koji počiva uglavnom na iskustvima Njemačke.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar jabarabaagodinaslaba
  jabarabaagodinaslaba:

  A, šta su ovako zinuli ?

 • Avatar kiLLy
  kiLLy:

  Dragi moji ljudi, ja sam uvijek bio domoljub i uvijek sam vlasti gledao ideološki. Srao sam po crvenima,srao sam po HDZu,srao sam po svima,ali sam shvatio da ljudi moji od toga nema ništa. Trebamo inteligentne,stručne i obrazovane ljude koji znaju ... prikaži još! radit svoj posao ideologiju staviti sa strane,sve dok ta osoba radi za dobrobit naše Hrvatske. Ne mrzite se,ne djelite se idemo svi zajedno.

 • Avatar pupoljak
  pupoljak:

  Svi vrište kak' su osnivači adeze pokreta, a pak tvrde da su novi, mladi, moderni.