Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NEDJELJU STUPA NA SNAGU

Povratak normalnog života u Njemačkoj? Bundestag ukinuo ograničenja za cijepljene

Foto: REUTERS
1/2
07.05.2021.
u 15:04

Uredba se zasniva na Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, koji predviđa upotrebu „sigurnosne kočnice“ na saveznoj razini ako u roku od sedam dana incidencija prijeđe 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

U Njemačkoj bi za cijepljene osobe i one koje su preboljele koronu uskoro mogla biti ukinuta određena ograničenja koja su ranije uvedena kako bi se zaustavilo širenje virusa. Spomenutu vladinu uredbu prihvatio je jučer Bundestag, a danas i Bundesrat.

Njemački Bundestag je jasnom većinom glasao za uredbu savezne vlade. Za su glasali vladajuća koalicija SPD i CDU/CSU, kao i Zeleni i Ljevica. FDP je bio suzdržan, a AfD protiv. Ovim propisom se predviđa ukidanje ograničenja za ljude koji su u potpunosti cijepljeni (s dvije doze), kao i za one koji su preboljeli koronu. Ovoga petka ju je odobrio i drugi dom parlamenta Bundesrat pa ona već u nedjelju može stupiti na snagu, piše DW. 

Uredba predviđa da će osobe koje su potpuno cijepljene ili preboljele koronu imati isti tretman kao i osobe s negativnim testom, recimo kod odlaska frizeru ili u kupovini. One također nakon povratka s putovanja neće morati u karantenu, osim ako ne dolaze iz područja gdje se šire nove mutacije virusa. Bez obzira na ukidanja određenih ograničena, građani će i dalje morati nositi masku i držati se socijalne distance. 

Uredba se zasniva na Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, koji predviđa upotrebu „sigurnosne kočnice“ na saveznoj razini ako u roku od sedam dana incidencija prijeđe 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Savezne pokrajine su već popustile mjere za cijepljene i oporavljene.

VIDEO: Pogledajte kako izgleda odjel u KB-u Dubrava gdje se brojni bore za život zbog koronavirusa

Više slobode za negativno testirane?

Njemačka udruga gradova, u međuvremenu, je zatražila popuštanje mjera i za osobe koje su negativno testirane. Mnogi se još uvijek ne mogu cijepiti zbog nedostatka cjepiva, kazao je glavni direktor te udruge Helmut Dedy. 

- Zbog toga se zalažemo da se u određenoj mjeri vrate slobode i ljudima koji su na dnevnoj bazi bili negativni na korona-testu.

Dedy kaže da je dobro da cijepljeni i izliječeni osjete malo više normalnosti i da im se vrate određena prava.

- Ali društvo se ne smije podijeliti na cijepljene i izliječene i one druge - upozorava on. i dodaje kako smatra korisnim za društvenu koheziju ako se dnevno aktualno negativno testiranim osobama dopusti kontakt s ljudima iz drugih domaćinstava, piše Deutsche Welle.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Do sada je u Njemačkoj 30,6 posto stanovništva dobilo najmanje jednu dozu cjepiva, priopćio je Institut Robert Koch. U srijedu je cijepljeno 1,1 milijun ljudi. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn na Twitteru je napisao da je od početka kampanje za cijepljenje to bio drugi dan u kojem je broj cijepljenih dostigao sedmeroznamenkastu brojku.

Broj infekcija i dalje u padu

Regionalne razlike su, međutim, i dalje velike. Tiringija je s incidencijom od 206,7 savezna pokrajina s najvećim brojem zaraza i jedina iznad praga od 200. Schleswig-Holstein pak s 54,7 bilježi najnižu stopu na saveznoj razini. Ispod 100 su i Donja Saska, Hamburg i Brandenburg.

Ako incidencija prijeđe tu vrijednost, onda se moraju pooštriti mjere ograničenja kontakta; ako padne ispod, u okruzima i gradovima s odgovarajuće niskom incidencijom moguće je i postepeno otvaranje. RKI bilježi 17 okruga koji su ispod incidencije 50. Još je samo 14 okruga koji imaju incidenciju veću od 250, doduše s tendencijom opadanja. U okrugu Saale-Orla u Tiringiji incidencija je čak 545,4.

 

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar ante433
ante433
15:33 07.05.2021.

Prividna sloboda kao i svakoj životinji koja se cijepi ili ošiša ali na kraju svakoj gospodar dodje glave

Avatar Dokman
Dokman
16:06 07.05.2021.

Možda malo plandemija popusti preko ljeta (ali maske i distanca i dalje vrijede 🤪) no na jesen i zimu opet ista priča. Nadam se bez težih posljedica s obzirom na pokus sa genskim cijepivom.

DU
Deleted user
15:11 07.05.2021.

Svaka čast onome tko ovo razumije. Cijepio sam se, i dalje moram nositi masku, a postoji realna šansa da ću se zaraziti i prenijeti virus. Čini mi se da bi isti učinak.imala i fiziološka otopina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije