Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaće prosvjetara

Povlačenje 6,11% nije realno, viša osnovica već je u proračunu

Prosvjed prosvjetara u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
28.11.2019.
u 22:39

Povećanje osnovice umjesto koeficijenta proizlazi iz kolektivnih ugovora i tko ga odbije po Zakonu o reprezentativnosti neće dobiti povišicu

U danu kad su društvene mreže bile preplavljene fotografijama na kojima učitelji i nastavnici poručuju da će odbiti vladinu ponudi povećanja plaća i nastaviti sa štrajkom, Banski dvori zaoštrili su retoriku. Ministar financija Zdravko Marić, nakon njega ministar Aladrović te šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić, kazali su da bi odbijanje povišice moglo zaustaviti najavljeno povećanje osnovice plaća!

Biranim riječima vladajuća je ekipa pokušala objasniti da se prava iz kolektivnih ugovora odnose samo na sustave čiji su ih većinski sindikati potpisali. Kako školski sindikati čine većinu u javnom sektoru, proizlazi da bi zbog njihova inata Vlada morala odustati od povišice i za druge! Kad bi se slijepo držali slova zakona, to bi doista tako mogli i protumačiti, potvrđuje pravni stručnjak Viktor Gotovac, kao i Siniša Kuhar iz službeničkog sindikata. Vlade su se i dosad više puta suočavale sa sličnim situacijama, ali nijedna se nije usudila uskratiti povećanje ostalima zato su neki sindikati, pa bili oni i većinski, odbili ponuđeno.

Sedam za, 4 protiv

– Riječ je o nedopustivoj manipulaciji činjenicama u kritičnom trenutku u kojem ljudi na terenu moraju donijeti važnu odluku. Slične je prijetnje tadašnji ministar rada ponavljao u pregovorima o osnovici za 2017. godinu, ali su vrlo brzo odustali od takvih ideja. Ovo je očiti dokaz da se radi o lošim đacima, jer ništa nisu naučili iz tog prethodnog slučaja – naveo je sindikalac Vilim Ribić. Ministar financija Zdravko Marić odvratio je da Vlada ne želi razdor među sindikatima niti ih ucjenjuje.

Prosvjed prosvjetara u Zagrebu
1/38

– Nas se cijelo vrijeme optužuje za nedostatak dijaloga, a mi samo iznosimo činjenice, ustvrdio je Marić te podsjetio da je sedam sindikata prihvatilo ponudu vlade od 11 prisutnih.

– Kad se primijeni Zakon o reprezentativnosti koji kaže da biste imali mogućnost potpisivanja temeljnog kolektivnog ugovora, treba ispuniti dva kumulativna uvjeta, morate imati barem jednog predstavnika sindikata iz tri područja (obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo, kultura) te u isto vrijeme 50 posto i više od ukupnog broja predstavljenih u tih 11 sindikalnih središnjica. Ovih sedam sindikata, kada zbrojite, nosi nešto više od 40 posto – objasnio je Marić.

Dva kuta gledanja

Propise na isti način tumači i Gotovac koji veli da se povećanje plaća ne mora primijeniti na javne službe ako njihovi sindikati ne potpišu sporazum, no Vlada isto tako može donijeti jednostranu odluku o povećanju koje bi se odnosilo na sve zaposlene.

– Izjavom da neće biti povećanja plaća za nikoga u javnom sektoru ako prosvjetni sindikati ne potpišu sporazum ministar Marić daje signale da postoji mogućnost da Vlada također radikalizira svoju poziciju kao što to čine sindikati, ističe Gotovac. Ribić ima drugi kut gledanja te navodi da dogovor koji je Vlada postigla sa Sindikatom državnim službenika, po principu spojenih posuda, mora vrijediti i za zaposlenike u javnim službama. On je uvjeren da bi sud stao na njegovu stranu jer ne može se rad iste vrijednosti kod istog poslodavca plaćati različito. Državni namještenici tvrde da su oni za iste koeficijente i sad plaćeni lošije.

Ministar financija nije htio špekulirati što bi bilo kad bi bilo, no iz njegove izjave da je Sabor prihvatio proračun - što znači da je novac za povećanje osnovice osiguran - može se iščitati da Vlada neće ići na taj oblik kažnjavanja zaposlenih u javnom sektoru. Bilo bi to i glupo, budući da je sama ponudila linearno povećanje osnovice u 2020. godini za oko 250 tisuća zaposlenih čije se plaće isplaćuju iz proračuna.

VIDEO Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

Komentara 8

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
07:05 29.11.2019.

Normalno da nije normalno povecanje placa i mirovina prosvjetarima i bilo kome drugome koji u hrvatskoj stvarno rade. Hrvatska ima; 428 opcina, 128 gradova, 20 zupanija, koji svi imaju nacelnike, gradonacelnike, zupane, njihove zamjenike i pratece e e ekipe veeeelikih financijskih prohtjeva? Pa 10tak pukovnija "djelatnika" u upravama drzavnih ustanova i firmi,,,,, sa placama kakve imaju vrhunski kirurzi i inzinjeri usput,, pa cak i srednji poduzetnici, u Austriji, Svicarskoj zapadnoj i sjevernoj Europi, Kanadi,,,, i prohtjevima na racun poreznih obaveznika, od sluzbenih limuzinetina ranga najmanje Audi a6 ( sramota do Boga je vozit se u tam nekakvim Skodama Superb ili jos strasnije - Octaviama) do krkacina i lokacina,,,,,,,,,, Treba i financirati gubitke drzavnih ustanova i firmi, nastalih putevima gospodnje providnosti" i racuna po Austriji, Svicarskoj,,,,,,, kojekakvim egzoticnim otocima,,,,,,, clanova njihovih uprava i njihovih obitelji. Treba financirati i jedno 10tak tisuca (cujem da i vise) neprofitnih udruga i medija,,,,,, Bot te pitaj koliko vojnih mirovina stecenih po babi, ujacima, stricevima i vezama,,,, i jos kojesta? Tako je to u Hrvatskoj,, jerbo Hrvatska i Hrvati bez gorespomenutih i nespomenutih ekipa ljubitelja masti i slasti na tudji racun - ne moze i nesmije, jer oni su nas zaduzili i zaduzuju!!! I kako onda imati novce i za hrvatsko skolstvo, zdravstvo, modernu dobro opremljenu vojsku, realne radnicke place u privat sektoru, i normalne mirovine???

BA
Barbasmora
10:10 29.11.2019.

Najbolje da ukinemo skole! Imamo HDZ i Kolindu i nije nama potrebno mislit. Tako i tako smo pametniji od svih susjeda i sire...pa ako mogu bit slovenci tako dobro stojeci mozemo mi bit jos bolji! Ukinut zdravstvo i samo vjezbat pvm! Ukinut penzije....i imat cemo kraljestvo HDZlandiju! Ako nekom nesto ne pase nek ga slobodno napusti, jer nismo vise u komunizmu zato imamo jogurte i nema vise zeljezne zavjese! Svi za HDZ svi za slavno kraljestvo HDZ landiju!

DH
dalibor.hren
07:57 29.11.2019.

Ljubica Zubica Gatarić, ne radi se ni o čemu drugom osim o koeficijentima složenosti poslova. Premijer ima 7,9, a profesor 1,2! Premijerova odgovornost je 0%, a profesorova....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije