Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE Agencija za sigurnost hrane o štetnim tvarima i uvozu

Povlače se uvezene namirnice s melaminom

06.11.2008.
u 23:00

Kažu da zdravlje ulazi na usta. Stoga se valja upitati znamo li što kupujemo i jedemo? U tu svrhu Agencija za sigurnost hrane sa sjedištem u Mostaru izradila je devet pravilnika o hrani koje je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Novi pravilnici
Radi se o pravilnicima o deklaraciji i označavanju hrane, hranjivih vrijednosti, uporabi aditiva, zaslađivača i boja u hrani, pravilnicima o voćnim sokovima, alkoholnim i bezalkoholnim pićima. Usto je, nakon dulje rasprave, donijet i Zakon o genetski modificiranoj hrani, koji BiH do sada nije imala. Navedeni pravilnici i zakon usklađeni su s napucima Europske unije i svjetske zdravstvene organizacije i svi proizvođači i trgovci morat će ih se pridržavati. U Pravilniku o deklariranju proizvoda jasno stoji da se njime propisuje sve što jedan proizvod sadrži. Od sada ćemo, kao u razvijenim zemljama, valjda točno znati podrijetlo, količinu i ostala svojstva pojedinog artikla koji kupujemo.

– Ustavno pravo svakog građanina je da zna što jede. Ovim propisima mi smo to točno i defnirali – ističe Sejad Mačkić, ravnatelj Agencije.

Na žalost, u BiH još važe propisi o hrani iz 70-ih godina i zato će ih samo ovoj godini Bosna i Hercegovina usvojiti više od dvadeset i pet.

Statistički gledano, u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je manje trovanja hranom nego lani, ali tek sada nam predstoji razdoblje kad se ljudi pripremaju za zimnicu i kad vreba opasnost o trihinele.

– Nikad sa stopostnom sigurnošću ne možete kazati da neće doći do trovanja hranom. Naprosto jer je hrana kvarljiva i njezina kvaliteta ovisi o mnogo čimbenika – dodaje Sejad Mačkić.

Zabranjen uvoz
Osim navedenih propisa, Agencija je nedavno donijela zapovijed kojom je strogo zabranjen uvoz mlijeka iz NR Kine, zbog viška melamina. Usto je u suradnji s inspektorima zbog neispravnosti s tržišta povučeno dosta proizvoda koji su sadržavali slične štetne tvari.

Iz Agencije upozoravaju potrošače da dobro paze gdje i što kupuju i ako vide da proizvod nije sukladan deklaracije to prijave na mjerodavnoj inspekciji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije