Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjesničarka Perović o razlogu zategnutih odnosa u regiji: Srbija teško prihvaća Hrvatsku kao državu

Birači su skloni populističkim strankama, njihova očekivanja od države su velika, oni traže 'staratelja' koji bi se pobrinuo za svaki vid njihovog života, što opet podsjeća na stari jednopartijski sustav
29. srpnja 2016. u 14:23 9 komentara 1948 prikaza
Latinka Perović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Povjesničarka Latinka Perović, za N1 komentirala tendencije društva, stanje u regiji, vlasti i utjecaj prošlosti na sadašnju situaciju.

Smatra kako sve ukazuje na činjenicu da živimo u jednopartijskom sustavu - opozicije nema, a vlast se bahati. Stranke s malo zastupnika ne žele ući u parlament kako bi kontrolirale vlast, već kako bi je dijelile.

Osim što su vladajuće strukture bahate, one raspolažu pretjeranom količinom moći, ne razvijaju institucije, niti poštuju pravila i procedure, tvrdi Perović.

A upravo su uvjeti u društvu oni koji rađaju potrebu za opozicijom.

"Ako nemate alternativu u društvu, ako se nakon sloma državnog socijalizma i nakon 25-godišnjeg raspada Jugoslavije vraćate na ono što je tome prethodilo, pa čak i na granice represivnog aparata, onda ne možete imati ni opoziciju. Onda dolazite u situaciju da se desnica i ljevica bitno ne razlikuju", rekla je Perović.

Ukazuje i na sklonost birača prema populističkim strankama

Njihova očekivanja od države su velika, oni traže 'staratelja' koji bi se pobrinuo za svaki vid njihovog života, što opet podsjeća na stari jednopartijski sustav.

Ivica Dačić Dačić nastavlja provocirati: 'Želimo dobre odnose s Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike' aleksandar vučić nisu svjesni pozicije Srbija još ne želi shvatiti da joj za 
EU treba Hrvatska Zabrinjavajući rezultati Istraživanje u Srbiji: Hrvatska nam je glavni neprijatelj

"Sve to govori da građanin još nije spreman da preuzme odgovornost za svoj život i sudbinu"

Povjesničarka je kritizirale i medije u Srbiji, a odnose između Hrvatske i Srbije opisala je kao zategnute, dijelom zbog toga što Srbija teško prihvaća Hrvatsku kao državu.

Opasno je i da se hrvatsko društvo identificira s ustaštvom, jer ono je puno složenije od toga.

"Mislim da ta napetost u odnosima između Srba i Hrvata nema nikakvu perspektivu, ne samo zbog srpskog življa u Hrvatskoj i hrvatskog u Srbiji, nego zbog dviju zemalja koje su jako upućene jedna na drugu i koje vrlo mnogo ovise i u ekonomskom i u političkom pogledu. Mislim da je tu došlo do ozbiljne regresije i osjećam u javnosti jezik mržnje, koji nas vraća na stvari za koje smo mislili da pripadaju prošlosti", zaključila je Perović.

>> Kovač Srbiji: Ne miješajte se u naše unutarnje stvari i ne koristite rječnik propalog jugoslavenskog sustava

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • doktorica:

    kada Srbija plati ratnu štetu zarazaranja u Hrvatskoj,onda se može razgovarati.

  • santos008:

    Kakav narod mora biti[nekulturan,nepismen,neskolovan],kad ima predsjednika drzave ko sto je Tomislav Nikolic,koji Kineskom predsjedniku vlade prica babine price pa mu kaze:''a onda ce doci neki zuti ljudi ,ce da piju vodu sa Moravu''.To je bio njegov razgovor kad su otvarali ... prikaži još!i most kojeg su Kinezi napravili.

  • Deleted user:

    Srbija poput SDPa teško prihvača samostalnu državu Hrvatsku