Naslovnica Vijesti Svijet

'Želimo dobre odnose s Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike'

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić odbacio je hrvatske kritike u povodu prosvjedne note zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu
27. srpnja 2016. u 22:20 122 komentara 2319 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić odbacio je hrvatske kritike u povodu prosvjedne note zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu i zanijekao da je riječ o jeftinoj propagandi i pokušaju destabiliziranja Hrvatske. – Srbija želi dobre odnose s Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike – rekao je Dačić u odgovoru Kovaču.

I. Dačić 'ANTISRPSKA HISTERIJA' Dačić kaže kako je Hrvatska patološki opterećena Srbijom zbog njezinih zahtjeva miro kovač Recept iz '90-ih godina Kovač: Prosvjedna nota Srbije podsjeća na vremena Slobodana Miloševića

Dačić se dotaknuo i obilježavanja kontroverznog ustanka u Srbu tijekom kojega je organiziran i kontraskup i prosvjed protiv obilježavanja kojega je nazvao ustaškim. – Možda naša prosvjedna nota Hrvatskoj ministra Kovača osobno podsjeća na (Slobodana) Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na što i ni na koga ne podsjećaju, nego oni jesu nasljednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića – smatra Dačić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ocijenio je danas da srbijanska prosvjedna nota zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu "predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a njezin rječnik podsjeća na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju". – Ta nota je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u ovom osjetljivom razdoblju nakon raspuštanja Hrvatskog sabora i prije proslave operacije Oluja – rekao je Kovač nakon prvog sastanka Povjerenstva vlade RH za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU.

Dačić je u odgovoru Kovaču, koji prenosi srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, upozorio da u prosvjednoj noti Srbije nema lažnih citata kako je naveo Kovač, "već su navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. u zagrebačkoj katedrali, gdje on propovijeda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gdje kaže da je "NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal". – Dok je Hitler za Nijemce i cio svijet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a s njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti – kaže Dačić. Hrvatskom veleposlaniku u Beogradu u utorak je uručena nota srbijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojoj se najoštrije prosvjeduje zbog poništenja osuđujuće presude Alojziju Stepincu, što službeni Beograd smatra rehabilitacijom fašizma i ustaške NDH.

>>Srbija hrvatskom veleposlaniku uručila notu punu uvreda na račun Stepinca

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • beitsche:

  Svaka cast. Zato zatvorite odmah vaseg premijera I predsjednika jer su obadva ratni zlocinci .bili su obadva aktivni u genocidu u bosni

 • Avatar 123456
  123456:

  "Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne po cijenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike" - jel to ovaj četnik mislio na četnika dražu mihjlovića?!!! Samo lud može željeti dobre odnose sa srbijom!!!

 • Avatar nula
  nula:

  Proglasite ga persona non grata u RH. Basta!