Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moguće je da su u Lepoglavi stavljali otrov u Stepinčevu hranu

Harris je rekao da sam Stepinac nije nikada sugerirao da je bio trovan
10. studenoga 2016. u 17:55 18 komentara 1629 prikaza
Robin Harris
Foto: Grgur Žučko/pixsell

Robin Harris, engleski povjesničar s oxfordskom diplomom, napisao je opširnu biografiju kardinala Alojzija Stepinca koja je predstavljena na Interliberu. Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić i povjesničar dr. Jure Krišto govorili su biranim riječima o knjizi koju smataju jednim od najboljih prikaza života kardinala Stepinca. Tanjić je istaknuo da je dobro što se knjiga pojavljuje u trenutku kada se o Stepincu govori u stručnoj, vjerskoj i političkoj javnosti. Pohvalio je autora da je knjigu "Stepinac – njegov život i vrijeme" napisao znanstveno, stručno i argumentirano, ali u isto vrijeme vrlo zanimljivo što je, za razliku od kontinentalne Europe, karakteristično za anglosaksonske povjesničare.

– Ovo je prva kompletna biografija autora koji nije Hrvat, ali je dobro naučio hrvatski, zaključio je dr. Tanjić. Sličnim je tonom o knjizi govorio i dr. Jure Krišto koji je Harrisovu knjigu nazvao "izvanserijskom proizvodnjom". Posebno je istaknuo da je Harris uspio u knjizi demontirati nečasne kampanje koje su protiv Stepinca vodili komunisti, velikosrpska politika i kritičari suvremenog katolicizma.

14.02.2012., Zagreb - Vila Rein u ulici Krlezin gvozd 23 gdje su od 1952. godine zivjeli knjizevnik Miroslav Krleza i njegova supruga Bela Krleza. Miroslav Krleza, Josip Broz Tito Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Leksikon Prvog svjetskog rata Budak i Stepinac u srpskoj i hrvatskoj verziji povijesti Kardinal Müller pročelnik je stožerne vatikanske kongregacije - Kongregacije za nauk vjere BLAŽENIK Kardinal Müller: Komunisti i danas šire laži o blaženom Alojziju Stepincu

Harris u knjizi piše i o tome je li komunistička vlast otrovala kardinala Stepinca. Riječ je o kontroverzi o kojoj se i ovih dana piše u hrvatskim medijima. Harris priznaje da nije jednostavno odgovoriti na ovo "vruće" pitanje.

– Stepinac je tijekom tamnovanja u Lepoglavi bolovao od različitih bolesti za koje mu je lijekove donosila sestra. No ne postoje dokumenti koji bi govorili o njegovu zdravstvenom stanju u to doba: odnosno, točnije rečeno, ako ih je bilo – u međuvremenu su uklonjeni, piše Harris dodajući da sâm Stepinac nikada nije sugerirao da je bio trovan.

– Ali to nije bilo nemoguće. Naime, imao je posebnu pogodnost – jer je zatvorska prehrana općenito bila nezadovoljavajuća – da mu hranu dopremaju izvana, a pripremali su je ljudi povezani sa zatvorom. Bilo bi vrlo jednostavno nešto u nju ubaciti – ističe Harris.

>> Dačić papinu poruku tumači kao ograđivanje Vatikana od Stepinca

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • Dr.Oz:

  Neće Stepinac biti svet jer će ga netko proglasiti svetim, svaki kršćanim mora biti svet kao što je svet naš Otac na nebu. Dakle biti svet znači živjeti Isusov život, a Stepinac je osim svetog života još poput Isusa uhićen ... prikaži još! nevin i ubijen. Prepostavljam da je i na samrti izgovarao: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.

 • jureh77:

  sve je moguće, samo nema dokaza

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  ma ne vjerujem da bi to komunisti radili pa oni su nadaleko poznati humanisti.