Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moguće je da su u Lepoglavi stavljali otrov u Stepinčevu hranu

Harris je rekao da sam Stepinac nije nikada sugerirao da je bio trovan
10. studenoga 2016. u 17:55 18 komentara 1631 prikaza
Robin Harris
Foto: Grgur Žučko/pixsell

Robin Harris, engleski povjesničar s oxfordskom diplomom, napisao je opširnu biografiju kardinala Alojzija Stepinca koja je predstavljena na Interliberu. Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić i povjesničar dr. Jure Krišto govorili su biranim riječima o knjizi koju smataju jednim od najboljih prikaza života kardinala Stepinca. Tanjić je istaknuo da je dobro što se knjiga pojavljuje u trenutku kada se o Stepincu govori u stručnoj, vjerskoj i političkoj javnosti. Pohvalio je autora da je knjigu "Stepinac – njegov život i vrijeme" napisao znanstveno, stručno i argumentirano, ali u isto vrijeme vrlo zanimljivo što je, za razliku od kontinentalne Europe, karakteristično za anglosaksonske povjesničare.

– Ovo je prva kompletna biografija autora koji nije Hrvat, ali je dobro naučio hrvatski, zaključio je dr. Tanjić. Sličnim je tonom o knjizi govorio i dr. Jure Krišto koji je Harrisovu knjigu nazvao "izvanserijskom proizvodnjom". Posebno je istaknuo da je Harris uspio u knjizi demontirati nečasne kampanje koje su protiv Stepinca vodili komunisti, velikosrpska politika i kritičari suvremenog katolicizma.

14.02.2012., Zagreb - Vila Rein u ulici Krlezin gvozd 23 gdje su od 1952. godine zivjeli knjizevnik Miroslav Krleza i njegova supruga Bela Krleza. Miroslav Krleza, Josip Broz Tito Photo: Davor Puklavec/PIXSELL Leksikon Prvog svjetskog rata Budak i Stepinac u srpskoj i hrvatskoj verziji povijesti Kardinal Müller pročelnik je stožerne vatikanske kongregacije - Kongregacije za nauk vjere BLAŽENIK Kardinal Müller: Komunisti i danas šire laži o blaženom Alojziju Stepincu

Harris u knjizi piše i o tome je li komunistička vlast otrovala kardinala Stepinca. Riječ je o kontroverzi o kojoj se i ovih dana piše u hrvatskim medijima. Harris priznaje da nije jednostavno odgovoriti na ovo "vruće" pitanje.

– Stepinac je tijekom tamnovanja u Lepoglavi bolovao od različitih bolesti za koje mu je lijekove donosila sestra. No ne postoje dokumenti koji bi govorili o njegovu zdravstvenom stanju u to doba: odnosno, točnije rečeno, ako ih je bilo – u međuvremenu su uklonjeni, piše Harris dodajući da sâm Stepinac nikada nije sugerirao da je bio trovan.

– Ali to nije bilo nemoguće. Naime, imao je posebnu pogodnost – jer je zatvorska prehrana općenito bila nezadovoljavajuća – da mu hranu dopremaju izvana, a pripremali su je ljudi povezani sa zatvorom. Bilo bi vrlo jednostavno nešto u nju ubaciti – ističe Harris.

>> Dačić papinu poruku tumači kao ograđivanje Vatikana od Stepinca

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Deleted user:

  Neće Stepinac biti svet jer će ga netko proglasiti svetim, svaki kršćanim mora biti svet kao što je svet naš Otac na nebu. Dakle biti svet znači živjeti Isusov život, a Stepinac je osim svetog života još poput Isusa uhićen ... prikaži još! nevin i ubijen. Prepostavljam da je i na samrti izgovarao: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  ma ne vjerujem da bi to komunisti radili pa oni su nadaleko poznati humanisti.

 • golub Vaso:

  sve je moguće, samo nema dokaza