Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ured predsjednice treba vratiti 300 dolara dobivenih od nepoznatih pošiljatelja

Za Povjerenstvo je bilo jednostavno odgovoriti na upit jer je dužnosnicima zakonom izričito zabranjeno primanje dara u novcu
28. prosinca 2017. u 15:48 11 komentara 491 prikaza
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ured predsjednice zatražio je od Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa mišljenje što treba učiniti s novčanim darom od tristo australskih dolara, koji im je dostavljen diplomatskom poštom nakon posjete Australiji, a danas je dobio odgovor da pošiljku vrati veleposlanstvu od kojeg je pošta zaprimljena.

06.03.2014., Zagreb - Dinko Cvitan dolazi na sjednicu Odbora za pravosudje Sabora RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL PROPUSTI U KAMPANJI DORH prekršajno prijavio HDZ zbog nedopuštenih donacija

Mišljenje o mogućnosti da se novac uplati u humanitarne svrhe tražila je predstojnica Ureda Anamarija Kirinić, navodeći da su diplomatskom poštom dostavljeni uobičajeni protokolarni darovi vezani za državni posjet Australiji, među kojima su uočene dvije zatvorene omotnice u kojima su pronađene po dvije novčanice od po sto i 50 dolara nepoznatih darovatelja. 

Za Povjerenstvo je bilo jednostavno odgovoriti na upit jer je dužnosnicima zakonom izričito zabranjeno primanje dara u novcu, a Ured je uputilo da pošiljke vrati veleposlanstvu koje je dostavilo poštu, iako su darovatelji nepoznati. Taj novac ne može biti uplaćen u humanitarne svrhe jer se novčanim darom ne smije raspolagati

Miletić dobio opomenu zbog dodatnih naknada

Zastupniku u Hrvatskom saboru i gradonačelniku Pule Borisu Miletiću izrečena je opomena zbog primanja 14.400 kuna dodatnih naknada, poput regresa i dara za djecu, na koje dužnosnici nemaju pravo. Povjerenstvo je utvrdilo da je Miletić povrijedio zakon ali mu je izrečena samo opomena zbog neodređenosti propisa i činjenice da je takva praska postojala u većini lokalnih jedinica, zbog čega su lokalni dužnosnici mogli biti dovedeni u zabludu.

Ruža Tomašić Stranke i donacije Stranke R. Tomašić i I. Josipovića dobile više donacija od nekih parlamentarnih

Miletić je u očitovanju ukazao na neodređenosti zakona o lokalnoj samoupravi i naveo da nije bio u sukobu interesa jer je su rješenja donosile gradske službe temeljem tada važećih propisa i gradskih odluka. Blažu kaznu, odnosno opomenu dobio je i Ivica Mišić jer kao saborski zastupnik nije prenio upravljačka prava s obrta prelaskom na dužnost, ali je u međuvremenu uklonio povredu.

Postupak je pokrenut protiv donedavnog gradonačelnika Skradina Nedjeljka Dujića jer je retroaktivno dobio jednokratnu naknadu u iznosu od 77.000 kuna za obnavljanje funkcije člana skupštine Vodovoda i odvodnje za razdoblje od tri godine. Povjerenstvo je odbilo pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Milorada Pupovca i sutkinje Ustavnog suda Ingrid Antičević Marinović.

Sandra Perković primila nagradu na koju nije imala pravo

Povjerenstvo je međutim utvrdilo da je hrvatska sportašica Sandra Perković bila u sukobu interesa jer je od Grada Zagreba primila 2016. nagradu od 50.000 kuna za Zagrepčanku godine, na što nije imala pravo jer je u isto vrijeme bila saborska zastupnica. Iako je prekršila članak 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, povjerenstvo joj nije moglo izreći sankciju uskrate dužnosničke plaće s obzirom da je njezina dužnost istekla prije više od godinu dana.

1 / 9
Sandra Perković blista i izvan sportskih arena

Povjerenstvo je objavilo na sjednici da se Perković nije očitovala o tom slučaju, nije navela nagradu u imovinskoj kartici niti je vratila novac. Perković je zastupničku dužnost obnašala kao članica stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a nagrada joj je dodijeljena odlukom Gradske skupštine. Sandra Perković je hrvatska je atletičarka, dvostruka olimpijska, dvostruka svjetska i četverostruka europska prvakinja u bacanju diska. Za razliku od Perković, sportašica i nekadašnja saborska zastupnica Janica Kostelić također je bila predložena za nagradu, ali je zatražila mišljenje Povjerenstva pa je nije uzela.

Povjerenstvo izreklo 1.752.000 kuna kazni

Povjerenstvo za sukob interesa, čijim članovima u veljači ističe mandat, od 2013. godine je dužnosnicima zbog kršenja propisa izreklo 1.752.000 kuna kazni, od čega je nenaplaćeno 435.000 kuna. U tom razdoblju pokrenulo je 477 postupaka, a za 234 predmeta donijelo odluku o nepokretanju postupka. Također je na traženje dužnosnika donijelo 732 mišljenja kojima se izbjegava povreda zakona, rekla je novinarima nakon sjednice predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Upitana hoće li se Povjerenstvu smanjivati ovlasti s obzirom da su imali "slučajeve zamjeranja", rekla je da eventualne izmjene koje razmatra radna skupina neće ići u pravcu ukidanja već širenja ovlasti, jer je prepoznata važnost tog tijela. Nije se složila da su se ikome zamjerili, a u vezi Tomislava Karamarka, kojega su spomenuli novinari, rekla je kako je Upravni sud potvrdio odluku Povjerenstva, poput većine njihovih odluka. Očekuje da će Povjerenstvo tako nastaviti i dalje raditi, bez obzira tko bio njegov član.

Andrej Plenković zbog vladinog aviona Povjerenstvo za sukob interesa nije pokrenulo postupak protiv premijera Plenkovića Zdravko Marić MINISTAR FINANCIJA Povjerenstvo za sukob interesa zaprimilo tri prijave protiv Marića zbog slučaja Agrokor HDSSB STRANKE I DONACIJE Samo HDZ i HNS dobili više donacija od HDSSB-a
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Mesić je takve darove jednostavnije rješaval.

 • pozornik66:

  A Mesić 100 000 dolara koje je dobija u Australiji

 • vidum:

  300 dolara? Točno toliko dođe 35 kila janjetine.