Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DORH prekršajno prijavio HDZ zbog nedopuštenih donacija

To što Vlada nema mišljenje o izvješću državnog odvjetnika više govori o Vladi nego o izvješću, kaže SDP-ov Arsen Bauk
29. prosinca 2016. u 19:45 13 komentara 3905 prikaza
06.03.2014., Zagreb - Dinko Cvitan dolazi na sjednicu Odbora za pravosudje Sabora RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebačko državno odvjetništvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv HDZ-a jer u kampanji 2015. nije nadležnim tijelima prijavio dio nedopuštenih donacija, niti ih je u propisanom zakonskom roku uplatio u državni proračun, navodi se u izvješću Državnog ureda za reviziju o poslovanju stranaka u 2015.

Političke stranke po zakonu od pravnih osoba smiju primiti maksimalno 200.000 kuna godišnje, a u izbornoj godini te su donacije ograničene na 100.000 kuna. Fizičke osobe im, pak, mogu donirati najviše 30.000 kuna, a veće vrijednosti donacije stranke su dužne odmah prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu i u roku od osam dana uplatiti u državni proračun.

HDZ je, međutim, propustio prijaviti i u roku doznačiti ukupno 61.700 kuna. Od toga je 15.000 kuna prijavio nakon propisanog roka, dok nedopuštene donacije u iznosu 46.700 kuna uopće nije prijavio, stoji u izvješću državnih revizora, koji su HDZ-u za poslovanje dali bezuvjetno mišljenje.

Sabor NOVA AFERA Odbor za ratne veterane proslijedit će DORH-u i policiji dopis o zapošljavanjima u HEP-u 03.09.2014., Zagreb - U Ministarstvu poljoprivrede odrzana je konferencija za medije o uspostavi informacijskog sustava koji ce omoguciti pregled drzavnog poljoprivrednog zemljista. Photo: Patrik Macek/PIXSELL DORH ISTRAŽUJE Jakovinina ostavština: U informacijski sustav ulupali 5 mil. kuna

Da su protiv HDZ-a pokrenuli postupak potvrđuju nam i u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu i napominju da postupaju po zaprimljenoj obavijesti DIP-a.

HDZ se u očitovanju državnim revizorima požalio da je donacije nemoguće prijaviti i uplatiti na vrijeme zbog prekratkih zakonskih rokova, no kako Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe donosi Sabor, a ne Državni ured za reviziju, za prekratke rokove znatno su odgovorniji od državnih revizora. I

ako su kazne za prekršaj za koji državno odvjetništvo tuži HDZ simbolične, prekršajni postupak zbog neuredno prijavljenih i vraćenih nedopuštenih donacija za HDZ je neugodan jer je stranka na optuženičkoj klupi u aferi “Fimi media”, u kojoj je bivši predsjednik HDZ-a i premijer, a s njim i cijela stranka, optužen za financiranje kampanja novcem izvučenim iz državnih tvrtki i institucija.

DIP je DORH-u nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora prijavio 18 izbornih sudionika, među njima i HDZ-ova koalicijskog partnera Most, ali državna revizija u izvješću ne spominje da DORH protiv njih vodi bilo kakav postupak.

Inače, Vlada je prošlog tjedna razmatrala izvješće glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, no Saboru nije predložila ni da ga prihvati ni da ga odbaci. Neprihvaćanje izvješća u Saboru moglo bi voditi Cvitanovu razrješenju, no u Ministarstvu pravosuđa koje vodi Mostov Ante Šprlje kažu kako nemaju takve namjere.

Objašnjavaju kako je mišljenje koje je Vlada donijela na njihov prijedlog rezultat očitovanja pojedinih uprava u Ministarstvu, koje su uočile određene nedostatke i mjesta na kojima su nužna poboljšanja. Nešto je slično učinila i prethodna Vlada s izvješćem koje je Cvitan podnio u svibnju, no Sabor se tada o njemu nije očitovao zbog pada Vlade i parlamentarnih izbora.

Kakva je sudbina novog izvješća nepoznato je, a predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Arsen Bauk (SDP) kaže kako će Cvitanovo izvješće i ovoga puta staviti na sjednicu Odbora čim prođe stanka u parlamentarnom zasjedanju.

Što se tiče činjenice da ni ovaj put nema jasno mišljenje Vlade, Bauk uzvraća: To što Vlada nema mišljenje o izvješću državnog odvjetnika više govori o Vladi nego o izvješću. 

>> Traže ostavku viceguvernera HNB-a: Kad će DORH pokrenuti postupke protiv banaka i tako pomoći državi u kupnji Ine?

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • goran31:

  Čitam u nekim drugim medijima da je HDZ sve te sporne donacije vratio kada su se ustanovili propusti, vele nema nikakve drame, ali meni je baš drago da vas HDZ-ovce "pika" ovim glupostima čovjek kojeg je Milanović postavio u dorh ... prikaži još! . Trump u Americi je izkadrovirao sve svoje službe i institucije, potjerao demokrate i njihove ljude, isto je napravio Milanović 2011. i 2012., a vi HDZ-ovci ništa ne poduzimati i dozvoljavate da su sve institucije i dalje pune Milanovićevih ljudi koji će vas sabotirati kad kod stignu, tako vam i treba.

 • Avatar M+M
  M+M:

  Da mi je znati tko piše ove sumanute zakone.

 • aristip:

  Ha, ha, ha... pravne osobe smiju dati donaciju političkoj stranci samo do 200 tisuća kuna ali bez problema mogu dati "pozajmicu" od recimo 4 milijuna kuna s rokom povrata koji se uvijek može produživati i produživati... Zašto u Hrvatskoj ne ... prikaži još! postoji zabrana davanja "pozajmica" političkoj stranci od strane pravnih ili fizičkih osoba a da kredite smiju uzimati samo od banaka uz javnu objavu podataka o tome.