Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povijest Vinkovaca od neolitske kulture do 1945. godine

Knjiga od 360 stranica donosi zemljovide Vinkovaca od najstarijih iz 80-tih godina 18. stoljeća do onih iz 1940., priču o nastanku Vinkovaca od najstarijih naselja od kojih će vremenom nastati grad kakvog znamo, vinkovačke toponime...
12. prosinca 2012. u 15:59 0 komentara 371 prikaza
stari vinkovci,martin grgurovac
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Martin Grgurovac, utemeljitelj i vlasnik Slavonske naklade Privlačica iz Vinkovaca, pokretač niza kulturnih događanja i marljivi bilježnik svega vezanog za povijest grada na Bosutu, ali i bliže ili dalje okolice, predstavio je svoju najnoviju knjigu "Stari Vinkovci" s podnaslovom Slikopisni vremeplov grada, u kojoj donosi povijest Vinkovaca od neolitika do 1945.

Kako je i sam autor na promociji rekao, imao je namjeru predstaviti povijest Vinkovaca na jednostavan, svima prihvatljiv i razumljiv način. Čitatelju poručuje da je "ova knjiga nastala iz većine poznatih knjiga, iz lokalnog tiska, raznih knjiga zapisnika, gruntovnih i obrtnih knjiga, kataloga i prospekata, ali i izjava živućih kazivača, onako kako im se danas čini da se nekada baš tako zbilo, dogodilo i o tome govorilo. Ova je knjiga zamalo pa svaštaraj o jednom gradu, o kojem se i te kako ima što, i starog i novog, reći".

Knjiga od 360 stranica donosi zemljovide Vinkovaca od najstarijih iz 80-tih godina 18. stoljeća do one iz 1940., priču o nastanku Vinkovaca od najstarijih naselja, od kojih će vremenom nastati grad kakvog ga danas znamo, vinkovačke toponime, crtice i zanimljivosti, pa poznate i zaslužne "Starovinkovčane", kako ih naziva Grgurovac, niz starih fotografija i razglednica na kojima prepoznajemo zgrade koje i danas ponosno svjedoče kako su Vinkovci grad s dugom građanskom tradicijom. Tu je priča o pošti, mostovima, važnijim ulicama i četvrtima, prepoznatljivim objektima poput željezničkog kolodvora, društvenom životu 20-tih i 30-tih godina koji se zbivao uglavnom u gostionicama kojih se, sudeći prema fotografijama iz Grgurovčeve povjesnice, ne bi ni Beč posramio.

Tu je i obrtništvo, trgovina i industrija koji su bili kud i kamo razvijeniji nego danas. A onda dolaze prizori iz 40-tih godina i Drugog svjetskog rata, dolazak partizana i sve što se tada događalo. No, te događaje Martin Grgurovac najavljuje u nastavku knjige u kojem će obraditi razdoblje od 1945. do 1991. godine. 

– Grgurovac je skupljajući građu za ovu knjigu, u stvari sastavljao svojevrsni hommage prošlim vremenima, prošlim Vinkovcima i njegovim stanovnicima. Time ih on vraća iz zaborava, podsjeća nas na njih. Kako je stavio u podnaslov, to je slikopisni vremeplov grada, možda ne s pravom pretpostavljajući da je veći njegov prilog u slikovnoj vrijednosti od pisane riječi – rekao je na promociji mr. Zlatko Virc, konzultant – stručni suradnik Grgurovca u radu na ovoj knjizi dodajući kako su "Stari Vinkovci sentimentalna, i pomalo arhaično-slikopisna priča, o takvom gradu. I nije cjelovita. Mogla bi se o njemu još dugo pričati i dopunjavati ga u više ovakvih spomenara".

>>Priča ima “zločeste elemente” aktualnog stanja u društvu

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.