Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisana Splitska deklaracija

Povijesni događaj za Hrvate i Bošnjake: Dan kad je BiH zatražila vojnu pomoć od Hrvatske

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/6
22.07.2021.
u 11:57

Potpisnici su bili predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović te predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak i predsjednik Vlade BiH Haris Silajdžić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na svojoj Facebook stranici je objavio post o potpisivanju Splitske dekleracije čiji potpisnici su 1995. godine bili predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović te predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak i predsjednik Vlade BiH Haris Silajdžić.

Objavu ministra Grlića Radmana prenosimo u cijelosti:

Na današnji dan 1995. godine u Splitu je potpisana Splitska deklaracija, odnosno “Deklaracija o oživotvorenju Sporazuma iz Washingtona, zajedničkoj obrani od srpske agresije i postizanje političkog rješenja sukladno naporima međunarodne zajednice”. Njezini potpisnici bili su predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović te predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak i predsjednik Vlade BiH Haris Silajdžić.

Splitska deklaracija sadrži stavke o međudržavnoj suradnji u više resora, no najvažniji dio je onaj o dogovorenoj vojnoj suradnji, kojom je otvoren put za daleko snažnije djelovanje združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH. Uslijedile su zatim veličanstvene hrvatske pobjedničke vojne akcije Ljeto 95, Oluja, Maestral, Južni potez, koje su rezultirale porazom srpskog agresora, oslobađanjem okupiranog hrvatskog i bosanskohercegovačkog teritorija, spriječile ponavljanje srebreničkog scenarija na području Bihaća, te bez ikakve sumnje izravno omogućile potpisivanje Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Uz predsjednika Tuđmana, najveću ulogu u procesu nastanka Splitske deklaracije imala je hrvatska diplomacija, a pripremio ju je tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. Bio je to još jedan dokaz kako su hrvatski diplomati u vrlo kratkom razdoblju postali jedan od glavnih oslonaca u našoj zajedničkoj uspješnoj borbi za suverenitet i slobodu Republike Hrvatske.

Večernji list je u nedjeljnom izdanju 23. srpnja 1995. izvještavao o spomenutom sastanku.

- S obzirom na dramatičnost stanja u BiH, posebno u zaštićenim zonama Žepi, Goraždu, Sarajevu i Bihaću, dva su državna izaslanstva dogovorila da se u provedbu postignutih dogoovra ide odmah. Unatoč svemu naglašeno je da ni Republika Hrvatska ni Republika BiH nisu za ratno rješenje te pozivaju hrvatske Srbe da preispitaju aktualnu militantnu politiku i prihvate mirnu reintegraciju u ustavni poredak Republike Hrvatske, a bosanske Srbe da prihvate plan Kontaktne skupine. Dvojica predsjednika pozvala su vlasti Srbije i Crne Gore da priznaju Republiku Hrvatsku i Republiku BiH i odustanu od agresije radi stvaranja Velike Srbije...

Po svojem značenju sastanak i dogovor postignut u Splitu sigurno se može u red povijesnih događaja za sudbinu dviju država - Hrvatske i BiH - te dvaju naroda - Hrvata i Bošnjaka - pisao je tada Večernjak.

Video: Specijal o Tuđmanu - životni put

Komentara 27

KR
Krotila
12:25 22.07.2021.

muslimani su zatražili vojnU pomoć,danas pljuju po Hrvatima.

DU
Deleted user
12:17 22.07.2021.

Danas 2021.g odnos muslimana prema Hrvatima u bih je ispod svake razine.....

Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:02 22.07.2021.

... I tako je doslo do "agresije" Hrvatske na BiH! Danas govore... ne mijesajte se u nase unutarnje stvari, mi cemo s Hrvatima u BiH onako kako mi mislimo da je dobro za njih! Oni (Hrvati) jednostavno ne znaju, i zato smo mi (muslimani) odlucili birati njihove predstavnike u vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije