Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavni sud odlučio

Povijesna presuda! Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

roditelji i djeca
Pixabay
28.04.2022.
u 09:24

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučili su suci pozivajući političare na djelovanje

Mali Talijani više neće automatski dobivati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.

Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom djetetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se talijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje djece. Međutim, ova pravna norma krši članke talijanskog ustava, kao i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u srijedu.

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučili su suci pozivajući političare na djelovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.

Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dijete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj. Pristaše promjene zakona rekli su da je riječ o "povijesnoj presudi", "maloj revoluciji" i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.

 

Ključne riječi

Komentara 9

JM
JMN
10:13 28.04.2022.

Katastrofa. Može li gluplje? Dakle, ova vijest ne navodi najvažniju povijesnu posljedicu ovog zakona jer naravno vijesti danas preskaču najvažnije. Zakon propisuje default tj. zadanu pretpostavljenu vrijednost na način da djeca od sada po defaultu dobiju 2 prezimena. To znači da u sljedećoj generaciji, kada takve 2 osobe dobiju dijete, to dijete će po defaultu imati 4 prezimena. Moram li dalje? Ajde za svaki slučaj. U sljedećoj generaciji zakon je propisao da djeca imaju 8 prezimena, pa 16 pa 32 pa 64. Dakle, da ne duljim, neće proći puno povijesti kada ćemo opet trebati novi povijesni zakon.

Avatar Purgeri
Purgeri
23:24 28.04.2022.

Italija izumire. Nekad se rađalo više od milijun Talijana godišnje, danas ih nema ni 300 000. Talijana.

DU
Deleted user
11:46 28.04.2022.

Svijet papucara, sad ce 90% imati zensko prezime, jer muski danas sve rade za zenske hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije