Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje u rh

Povećan broj zaposlenih doktora, više pobačaja nego u 2012.

doktor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
16.05.2014.
u 16:45

Liječnici su propisali 18,9 posto kontraceptiva više nego godinu prije

Unatoč najavama o velikom odlasku liječnika, činjenica je da se broj zaposlenih doktora medicine u Hrvatskoj prošle godine – povećao. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u godinu dana zdravstveni sustav ima 136 liječnika više nego godinu prije odnosno 2012.

U istom razdoblju, otkrivaju podaci HZJZ-a, rođena su 1684 djeteta manje te je učinjeno 878 više pobačaja. Potonji će podaci još biti revidirani tijekom godine budući da je primijećen pad broja prijava prekida trudnoće kojih je prošle godine ukupno napravljeno 10.965.

Također je prošle godine bilo 18,9 posto više posjeta ginekologu u svrhu planiranja obitelji i/ili propisivanja jednog od kontracepcijskih sredstava, stoji u izvješću.

Manje bolesti

Nadalje, prošle su godine Hrvati osam posto više odlazili liječnicima obiteljske medicine, koji su, međutim, utvrdili čak 25 posto manje bolesti nego 2012.

Podaci su to koji očito govore u prilog jačanju obiteljske prakse.

– Nakon uvođenja novog modela ugovaranja koji je stupio na snagu 1. travnja 2013. i u kojem je novčano stimuliran preventivni rad na razini primarne zdravstvene zaštite više je preventivnih pregleda. S boljim načinom odnosno sistematiziranim bilježenjem izvršenih preventivnih pregleda normalno je da se prikazao i onaj broj zdrave populacije koji se možda nije mogao zabilježiti prije ovog razdoblja – pojašnjava dr. Goran Lazić, specijalist obiteljske medicine.

Prevencija je također bitno izraženija, posebice u najmlađoj dobi. Naime, isti podaci Zavoda otkrivaju da je prošle godine obavljeno čak 25 tisuća više preventivnih pregleda dojenčadi i male djece nego 2012. godine. Među djecom do sedam godina registrirano je, prema izvještaju, 202.077 bolesti manje u usporedbi s prijašnjom godinom. Pad pobola vidljiv je i među djecom školske dobi kod koje je lani utvrđeno 68.312 manje slučajeva bolesti. Rezultat je to također sistematiziranja sustava, smatra dr. Lazić.

Preventivni pregledi

– S djecom je bio veliki problem što se dosta čekalo na registriranje matičnog broja, ovisno o roditelju preko kojeg je dijete osigurano. Tako da je preventivni pregled zapravo bio obavljen, ali nije bio zapisan. Dijete je bilo zdravo pa nije trebalo nikakvu daljnju obradu i tako to nigdje nije verificirano jer su se bilježili samo preventivni pregledi koji bi završili nekom bolešću. Sada postoje sistematizirani načini praćenja – objasnio je dr. Lazić, inače obiteljski liječnik u Karlovcu koji, kao i većina njegovih kolega, iz godine u godinu ima sve više pacijenata.

To potvrđuju i podaci HZJZ-a, a progresivan rast konstantan je već godinama, kaže dr. Lazić.

Izvještaj otkriva i da je u Hrvatskoj porastao broj oboljelih od šećerne bolesti kojih je tijekom prošle godine 7533 više nego 2012. godine. Riječ je o punoljetnim dijabetičarima kojih je registrirano 241.990.

Komentara 11

UM
Umjereni
17:14 16.05.2014.

900 pobačaja više. Onda će se opet neki busati u statistike i pričati da ima 87% katolika. Ako smo u ičemu velemajstori, onda smo definitivno u licemjerstvu.

TO
tonkica
19:41 16.05.2014.

preko 380.000,00 nezapolenih u Hrvatskoj, od kojih je oko 40% mladih-radno sposobnih, prosjecna placa je oko 5.500,00 kn...prije nego pljucnes razmisli koji su uzroci tome.

DO
doktorica
18:15 16.05.2014.

a kako je na otocima,u Slavoniji,Lici?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije