Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljsko stablo

Potvrđeno: Isusova prabaka po majci bila je sveta Ismerija

Isus Krist
Zoran Grizelj/Vecernji list
VL
Autor
Hrvoje Dečak
26.12.2010.
u 08:10

Napravila je čudo kad je ribom iz jedne školjke nahranila čitavu bolnicu. Kristova prabaka, štovana još u 14. stoljeću, potomak je loze kralja Davida

Povjesničari su potvrdili: Isusova prabaka po majci bila je sveta Ismerija! Dokaze su pronašli u srednjovjekovnim rukopisima koji se čuvaju u Firenci, piše Discovery News. Legenda o svetoj Ismeriji, prikazana u najnovijem Journal of Medieval History, baca svjetlo na obiteljsko stablo svete Djevice Marije, ali i na vjerske, kulturne i društvene vrijednosti u Toskani 14. i 15. stoljeća.

Svetica Ismerija potomak je plemena židovskoga kralja Davida, a legenda o njoj naglašava svetost stečenu životom ispunjenim pokajanjem, za razliku od svetaca koji su to postali mučeništvom. Tako je sveta Ismerija postala uzor starijim ženama u 14. i 15. stoljeću.

"O samoj Mariji, Isusovoj majci, u Bibliji se zapravo govori malo", kaže Catherine Lawless, povjesničarka na sveučilištu u irskom gradu Limericku. "Čitav kult Djevice Marije kroz povijest temelji se na svega nekoliko pisanih izvora", dodaje ona.

Profesorica Lawless proučavala je lik svete Ismerije koju su, kako ona kaže, drugi povjesničari zanemarivali. Analizirajući dva rukopisa, iz firentinske Središnje nacionalne knjižnice i knjižnice Riccardiana, utvrdila je da je ta svetica kći Nabona iz Judeje, a iz plemena kralja Davida. Ismerija se udala za "svetog Liseja", koji je opisan kao patrijarh Božjeg naroda. Legenda dalje kaže da je par imao kćer Anu, koja se pak udala za Joakima, s kojim je kasnije imala Mariju, Isusovu majku. Nakon 12 godina braka, Lisej je umro, a rođaci su Ismeriju ostavili bez novca.

"Zaključujem da je bila riječ o njegovoj obitelji, iako neki misle da je to bila njezina", opisuje povjesničarka. Kako god bilo, Ismerija je otišla u bolnicu, gdje je našla utočište. Ondje je, navodno, napravila čudo, stavivši ribu u školjku i nahranivši time sve bolesnike. Nakon tog događaja stala je moliti se da bude izbavljena od isprazne slave ovoga svijeta. Nakon njezine smrti, upravitelj bolnice obavijestio je o tome Djevicu Mariju i Isusa, koji su potom s dvanaest apostola, Marijom Magdalenom i drugima odali počast budućoj svetici.

Iako je autor legende o svetoj Ismeriji ostao nepoznat, profesorica Lawless misli da je riječ o svjetovnoj osobi iz Toskane. U srednjem vijeku priča je vjerojatno korištena kao uzor za suzdržljivu suprugu, ali i aktivnu udovicu predanu dobrotvornom radu. To je osobito moglo biti popularno u srednjovjekovnoj Toskani, gdje su već postojale mnoge bolnice i sirotišta.

Dapače, Carolyn Muessig sa sveučilišta u Bristolu dodaje kako štovanje svete Ismerije u 14. stoljeću – a malo je starijih ženskih uloga koje se ističu u bilo kojoj kulturi – pokazuje da je srednjovjekovna kultura već stidljivo započela put prema postavljanju žene i njezine važnosti na današnje mjesto.

Ključne riječi

Komentara 74

OG
Oger
15:21 26.12.2010.

Zakljucujem da Isus nije bas dobro ispekao prabakin zanat. Njoj je trebala samo jedna riba, a praunuk uzeo pet riba. Koje rasipnistvo!! Ah, ti praunuci.

SA
savcar
21:25 26.12.2010.

sad kad se to razjasnilo,zivot konacno ima smisla??!!!

SJ
sjebek
10:58 30.12.2010.

kakve nebuloze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije