Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo pukanića

Potvrđen zatvor Luki Mataniću i Mafalaniju, ostali nepravomoćni

Suđenje za ubojstvo pukanića i Franjića (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
26.04.2012.
u 18:27

Obavijest koju je primio zagrebački Županijski sud vjerojatno znači da su potvrđene kazne i R. Mataniću, Guduriću i Milovanoviću, no kako su oni suđeni na kazne dugotrajnog zatvora, imaju pravo na još jednu žalbu

Luki Mataniću (28) i Amiru Mafalaniju (30) potvrđena je zatvorska kazna zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008., dok je presuda vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojim je presjedala Ivana Čalić, u odnosu na Roberta Matanića (35), Željka Milovanovića (36), Bojana Gudurića (31) i Slobodana Đurovića (58) još uvijek nepravomoćna. Štura je to obavijest koja je stigla na zagrebački Županijski sud, uz napomenu da se u odnosu na R. Matanića, Milovanovića, Gudurića i Đurovića danas treba održati sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj će se odlučiti o produljenju pritvora. Iako na Vrhovnom sudu još uvijek ne žele ništa reći o sadržaju drugostupanjske presude, iz šturog priopćenja, ipak se mogu izvući neki zaključci.

Još jedna žalba

Naime, obavijest koju je primio zagrebački Županijski sud, vjerojatno znači da su potvrđene kazne i R. Mataniću, Guduriću i Milovanoviću, no kako su oni suđeni na kazne dugotrajnog zatvora, imaju pravo još jedne žalbe, pa presuda u odnosu na njih još nije pravomoćna.

R. Matanić je u listopadu 2010. osuđen na 33 godine zatvora, Gudurić na 30, a Milovanović na maksimalnih 40 godina zatvora.

Što se pak tiče Đurovića, kako je i presuda u odnosu na njega nepravomoćna, to vjerojatno znači da mu je Vrhovni sud povisio kaznu, odnosno da mu je izrekao više od 15 godina na koliko je nepravomoćno bio osuđen.

S druge strane, L. Matanić i Mafalani bili su osuđeni na po 16 godina zatvora svaki, a kako se u obavijesti Vrhovnog suda navodi, da im je potvrđena zatvorska kazna, to vjerojatno znači da viši sud nije intervenirao u presudu sutkinje Čalić.

Likvidacija Pukanića i Franjića, jedan je od najbrutalnijih zločina koji se dogodio na području Zagreba posljednjih godina, jer su ubijeni u eksploziji paklene naprave postavljene pod Pukanićev automobil.

Nedokazane teze

Od ubojstva do uhićenja počinitelja prošlo je desetak dana, kada su blizu hrvatsko-srbijanske granice uhićeni bratići Robert i Luka Matanić, Slobodan Đurović i Milenko Kuzmanović, dok je u Zagrebu uhićen Mafalani. Tijekom istrage došlo se do informacija da svoju ulogu u likvidaciji imaju Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam te Gudurić i Milovanović. Jocić i Milovanović nakon nekoliko su mjeseci uhićeni u Beogradu, gdje im se zajedno s Kuzmanovićem koji je u prosincu 2010. pušten iz pritvora u Remetincu, sudi u beogradskom djelu suđenja, dok se Gudurić sam predao policiji u Banjoj Luci, malo prije početka suđenja u Zagrebu.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Pukanić je ubijen zbog svog pisanja o duhanskoj mafiji, no ta teza tužiteljstva nije dokazana, kao što nije dokazana ni teza da je optuženike za njegovo ubojstvo u zločinačku organizaciju ustrojio Jocić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije