Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNO POTICANJE NA TERORIZAM

Potvrđena optužnica protiv Marka Franciškovića, optužena mu i supruga te Natko Kovačević

Zagreb: Marko Francišković u pratnji supruge Lane dolazi na Županijski sud
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
04.05.2023.
u 10:47

Svi su optuženi za postupanje čiji je cilj bio ozbiljno narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Marka Franciškovića i još dvije osobe optužene za javno poticanje na terorizam. Francišković, koji je lani u studenom pušten iz istražnog zatvora, na sud je došao u pratnji svog odvjetnika Zvonimira Hodaka.

– Nakon što je odbijena žalba obrane, ova odluka je bila očekivana. Optužnica je alkemijska, no time će se sada baviti vijeće koje će suditi. Devedeset posto onog što je u optužnici ne stoji. To je verbalni delikt, a ne poticanje na terorizam – kazao je Hodak. Osim Franciškovića, još su optuženi Natko Kovačević i Lana Francišković, supruga Marka Franciškovića.

Svi su optuženi za postupanje čiji je cilj bio ozbiljno narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske. Tužiteljstvo tvrdi da im je motiv za to bilo nezadovoljstvo radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske. Prema optužnici, Francišković se tereti da je od 13. studenoga 2021. do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima na anti COVID prosvjedima. S tih je prosvjeda preko videosnimki koje je objavljivao na društvenim mrežama pozivao građane Republike Hrvatske, kao i izvan nje, na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i na druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Kovačević je pak optužen da je 28. studenoga 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju te, među ostalim, i na nasilne metode za smjenu vlasti i ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Nadalje, Franciškovića se tereti da je djela za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru. Iz Remetinca je telefonski komunicirao sa svojom suprugom, a ona je ono što je on govorio snimala te kasnije objavljivala na društvenim mrežama. I u tim razgovorima je pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

 

Komentara 3

ZA
zagabria3
11:48 04.05.2023.

Prvo ga strpali u umobolnicu ysada optužbe za terorizam. Demokracija i sloboda govora na domaći način. Oni prije bar su bili iskreniji

RJ
rijeka je srpska
11:50 04.05.2023.

u buducnosti bi ovakvi mogli napraviti svasta samo nek se sudi i osudi

DU
Deleted user
11:30 04.05.2023.

U Ukrajini to plus spaljivanje ljudi zovu prozapadnim protestima, a u HR pozivom na terorizam. Obožavam ovaj zapadni licemjerizam.... A najviše volim kad Ameri izrokaju neku žnju zemlju i uvedu im demokraciju i uzmu naftu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije