Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Potukli Tamile, skupa osumnjičeni za zločine, a sada suparnici na izborima

Šri Lanka
AFP
26.01.2010.
u 14:31

Predsjednik Šri Lanke i šef vojske tukli su Tamile mačem i ognjem. Sada su u kampanji izjednačeni, pa su im za pobjedu ključni – tamilski glasovi.

Građanski rat u Šri Lanki okončan je u svibnju, nakon 25 godina i 80.000 mrtvih, a kao nakon svakoga poštenog krvoprolića, valja očekivati da pobjednički vođe trijumf i politički kapitaliziraju.

Otočna nacija koja broji 21,3 milijuna stanovnika predsjednika će birati u utorak, a dva podjednako popularna vodeća kandidata aktualni su predsjednik Mahinda Rajapaksa i njegov bivši šef vojske, umirovljeni general Sarath Fonseka. S takvim se raspletom predizborne kampanje i računalo, no malo je tko mislio da će utrka biti tako izjednačena, da će pobijediti onaj tko pridobije glasove 12 posto Tamila, nacionalne manjine koja je krvavo kažnjena za to što su njezini ekstremisti izgubili rat. Pridobiti tamilske glasove čini se kao nemoguća misija. Ne samo zbog 25-godišnjeg rata secesionističke države hinduističkih Tamila te većinskih budističkih Sinhaleza nego i zbog 20.000 tamilskih civila koji su izginuli u posljednjim mjesecima bombardiranja područja na koje su bili stjerani pobunjenički Tamilski tigrovi. Usto, Narodni sud za Šri Lanku u nedjelju je u Dublinu zaključio da je vlada kriva za ratni zločin, a za optužbe o genocidu nad Tamilima zaključio je da ih treba dodatno istražiti.

Teškim topništvom po civilima

Tako se politička elita u Colombu našla u vrlo neugodnoj situaciji da su joj jedina dva kandidata za predsjednika vjerojatni osumnjičenici za teške ratne zločine. Jer, dok je predsjednik oblikovao brutalnu politiku prema Tamilima, šef vojske njegove je naredbe provodio na terenu. Što se terena tiče, to je izgledalo tako da je sud u Dublinu imao svu silu svjedoka, često i vladinih vojnika, te videosnimki paljbe teškim topništvom i fosfornim bombama po civilima. To se inače znalo još u svibnju, kada su zapadni mediji objavili snimke doslovno preoranog i kraterima ispunjenog područja na kojem su tamilski civili trebali biti zaštićeni. Da se i ne govori o tome da su vlasti 300.000 preživjelih Tamila zatočile u koncentracijske logore u jezivim uvjetima, nad čime se svijet mjesecima zgražao. Upravo zbog zločina, u studenome se američko ministarstvo domovinske sigurnosti jako zanimalo za generala Fonseku kada je on otputovao u posjet kćeri u SAD. Vlada u Colombu panično je objavila da SAD nema ovlasti nad Fonsekom, čak ni za to da ga ispituje o povjerljivim informacijama, posebno ne o predsjedniku. Fonseka se uspio vratiti u Colombo, ali je hitno umirovljen nakon neobičnog i do danas ne potpuno razjašnjenog sukoba s predsjednikom Rajapaksom.

Supersile (ne) zanimaju zločini

Bivši general i predsjednik uskoro su se sukobili u kampanji. Većinski Sinhalezi ravnomjerno su se podijelili u potpori jednom i drugom, pa su kandidati s užasom shvatili da će po ključne glasove morati ići na sjever i na istok zemlje, gdje su Tamili u većini, a gdje su obojica mjesecima provodila politiku mača i ognja. U međuvremenu su zahtjevi za istragu ratnih zločina zaredali čak i iz vlade. Logori s Tamilima otvoreni su, u zatočeništvu ih je ostalo još 80.000.

Fonseka se danas više uopće ne poziva na svoj “herojski udjel” u pobjedi nad Tamilima, isključivo se obrušava na korupciju u vladi te je pridobio podršku Tamilske nacionalne alijanse koja ima 22 od 225 zastupnika u parlamentu. U dodvoravanju Tamilima tvrdi nacionalist Rajapaksa čak se pomolio u hinduističkom hramu. Ostaci ekstremnih tamilskih organizacija, pak, bjesne zbog toga što njihovi izmrcvareni sunarodnjaci ne namjeravaju bojkotirati izbore s “dva zločinca”. Što se velikih sila tiče, Indija je optužila Kinu da se opet upleće u to područje, što nije čudno jer je oružana i politička pomoć Kine u UN-u Sinhalezima bila ključna za pobjedu. Obamina je, pak, administracija dala do znanja da će surađivati s predsjednikom bez obzira na to tko pobijedi. Pa zar i bez obzira na istrage ministarstva domovinske sigurnosti o ratnim zločinima u Šri Lanki?!

Komentara 1

JA
jaruzelskia
19:44 26.01.2010.

\"Obamina je, pak, administracija dala do znanja da će surađivati s predsjednikom bez obzira na to tko pobijedi. Pa zar i bez obzira na istrage ministarstva domovinske sigurnosti o ratnim zločinima u Šri Lanki?!\" - pa to su (SAD) veliki Hrvatski prijatelji. S kim si takav si. Ameri su pobili pola svijeta. Posljedično, temeljem \'s kim si takav si\' = A da Brammertz možda ipak nije u pravu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije