Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO!

Potrošili čak 200 milijardi dolara, a imaju najgori natalitet: 'Problem su nepisana pravila o roditeljstvu'

North Korea fires artillery into sea as South Korea and U.S. pledge cooperation
Foto: KIM HONG-JI/REUTERS
1/3
05.12.2022.
u 15:02

Najniža stopa nataliteta na svijetu je itekako šteta za zemlju koja ima sve stariju populaciju, a suočava se s kroničnim manjkom radne snage koja bi podržavala njihov mirovinski sustav.

U Južnoj Koreji je počela sezona sajmova za buduće roditelje gdje se nudi sve što bi potencijalno njihova beba mogla trebati. Međutim, riječ je o industriji koja ima sve manje posla jer je baza kupaca sve manja, piše CNN. Južna Koreja nedavno je probila i svoj neslavni rekord za najnižu stopu nataliteta na svijetu. Žena u Južnoj Koreji će imati tijekom svojeg života prosječno 0.79 djece, navode podaci objavljeni u studenom.

To je daleko ispod 2,1 djeteta potrebnog za održavanje stabilne populacije te je nisko čak i u usporedbi s drugim razvijenim zemljama u kojima je zabilježen pad stope nataliteta, poput Sjedinjenih Država (1,6) i Japana (1,3).

Photo: POOL/REUTERS
Foto: POOL/REUTERS

Najniža stopa nataliteta na svijetu je itekako šteta za zemlju koja ima sve stariju populaciju, a suočava se s kroničnim manjkom radne snage koja bi podržavala njihov mirovinski sustav. Iako se uobičajeno za nisku stopu nataliteta krive ekonomski čimbenici zbog kojih je mladima teško osnovati obitelj, poput visoke cijene nekretnina i troškovi obrazovanja te ekonomske nesigurnosti, pokazalo se da je rješenje tog ključnog problema izvan dosega brojnih južnokorejskih Vlada, unatoč pravom bogatstvu koji su uložili do sada.

Kritičari kažu da je to znak da problemi sežu dublje od ekonomije i da je potrebna promjena pristupa.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol priznao je da je potrošeno više od 200 milijardi dolara u posljednjih 16 godina kako bi se popravila stopa nataliteta i povećala populacija. Ipak, otkako je preuzeo dužnost u svibnju, njegova je administracija nastavila je u sličnom duhu kao i ranije vlade s obećanjima još veće financijske potpore za novorođenčad i osnivanjem odbora na tu temu.

Mnogi stručnjaci vjeruju da je trenutni pristup južnokorejske Vlade bacanjem novca na problem previše jednodimenzionalan i da je ono što je umjesto toga potrebno kontinuirana podrška tijekom djetetova života.

Kim Min-jeong, koja bi trebala uskoro dobiti drugo dijete, kritizirala je Vladinu politiku.  

"Promijenili su imena i spojili doplatke, ali za roditelje poput nas više nema beneficija", kazala je i objasnila kako se nije mogla vratiti na posao otkako joj je rođeno prvo dijete jer si ona i njezin suprug ne mogu priuštiti privatno čuvanje djece. Iako su državni vrtići besplatni, brojni roditelji ih izbjegavaju zbog skandala proteklih godina kad su odgojiteljice snimljene kako udaraju djecu. Iako je bilo samo nekoliko takvih slučajeva, izazvali su znatno zanimanje u javnosti.

Krivo društvo?

Problem mogućem rastu nataliteta su više društveni, nego financijski smatraju neki, kao što su nepisana pravila o roditeljstvu koja prevladavaju u društvu. Društvo osuđuje samohrane majke, zbog čega se umjetna oplodnja ne nudi ženama bez partnera.

"I dalje imamo vrlo puritanski pristup sprema samohranim majkama", rekla je profesorica prava Cho Hee-kyoung, autorica kolumne o društvenim temama, piše CNN.

S druge strane, brak, rađanje i briga o djetetu zahtijevaju previše odricanja za žene u patrijarhalnom društvu, posebno u posljednjem desetljeću, navodi autorica Lee Jin-song.

Photo: DAEWOUNG KIM/REUTERS
Foto: DAEWOUNG KIM/REUTERS

"Dakle, žene počinju istraživati mogućnost da mogu dobro živjeti bez vjenčanja", navodi i ističe kako društvo nju i druge žene koje se nisu udale doživljavaju kao sebične.

Očevi koji bi željeli biti više uključeni u odgoj djece smatraju da poslovna kultura u Južnoj Koreji to ne dopušta uvijek. Iako su vlasti omogućile uzimanje dužeg roditeljskog dopusta, malo tko se osjeća ugodno iskoristiti ga u cijelosti.

Park Kyung-su, suprug trudnice Kim Min-jeong s početka članka, rekao je da se nada pomoći sa svojim drugim djetetom, ali "nema posebnog razumijevanja ili tretmana s posla za malo dijete".

"Mogu iskoristiti slobodno vrijeme, ali osjećam se nelagodno jer želim uspjeti na poslu", kazao je.

U južnokorejskom  društvu prisutan je strah da su radnici koji su unaprijeđeni rijetko oni kojima je obitelj na prvom mjestu.

VIDEO: Zbog dojave o bombi evakuiran sud u Puli

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije