Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlostavljana djeca

Potresno pismo: "12 puta morala sam pričati kako sam silovana"

silovanje, psihijatrica (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
16.10.2011.
u 14:30

Umjesto jedinstvenog iskaza, dijete je moralo više puta iznova svjedočiti kako je silovano.

"Ja sam doživjela silovanje kada sam mi je bilo 11 godina, sada imam 13 godina. Prvo sam bila u Klaićevoj bolnici (ginekolog i psihijatar). Poslije sam bila u poliklinici i tamo razgovarala s psihijatrom, psihologom, socijalnim radnikom. Poslije sam morala ići na policiju i tamo su me ispitivali četiri puta. Pozvana sam u socijalnu skrb i tamo sam o onome što mi se dogodilo razgovarala dva puta. Na sudu su me ispitivali preko videolinka jednom. Morala sam ići na vještačenje k psihijatru i psihologu. Ukupno sam 12 puta govorila o tome što mi se dogodilo."

Kada uvesti lutke

Pismo je to djevojčice koja je svoj iskaz morala ponavljati čak dvanaest puta i svaki se put iznova traumatizirati, a zapravo govori o brojnim sličnim slučajevima. Ispitivanje seksualno zlostavljanog djeteta izrazito je traumatično za dijete jer ga se ispituje na sudu, za što ga nitko ne pripremi, a ta ispitivanja nerijetko su birokratska, bez puno sluha za dobrobit male žrtve. Primjerice, djetetova se priča prekida dok sudac izdiktira zapisničarki što da unese, a to u djetetu stvara konfuziju, nesigurnost i osjećaj da ga se ne poštuje i ne sluša, napominje dr. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, odnedavno na novoj adresi u Đorđićevoj ulici. Za osjetljivo ispitivanje zlostavljane djece pod nadzorom stručnjaka ondje su opremljene dvije forenzične sobe.

U ugodnoj, svijetloj sobi sa šarenim detaljima na zidovima psiholog razgovara s djetetom o onome što mu se dogodilo, a kamere u kutovima sobe i mikrofoni na stolu sve snimaju. Prijenos ispitivanja na velikom platnu mogu u drugoj prostoriji pratiti sudac, državni odvjetnik, optuženik i njegova obrana, no sudac može joystickom usmjeravati i namještati kameru kako bi po želji vidio detalje poput izraza lica djeteta u određenom trenutku. Za vrijeme iskaza koriste se i specijalne anatomske lutke za forenzična vještačenja, s pomoću kojih se dijete lakše može izraziti i objasniti što mu se događalo. Kada uvesti lutku u svjedočenje, ocijenit će stručnjak jer uvede li se u krivo odabranom trenutku, kod djeteta koje nije bilo seksualno zlostavljano može navesti na krivo svjedočenje, dok ono koje je to bilo može navesti da se povuče.

Za ljubav majke

– Djeca ispitana na takav način brže su se počela oporavljati, nakon takvog ispitivanja ni obrana ni optužba nisu imali dodatnih pitanja i sudski je postupak bio brže gotov – ističe dr. Buljan-Flander. Međutim, iako Poliklinika sličnu sobu, doduše ne tako dobro opremljenu kao sada, ima već nekoliko godina, suci slabo iskazuju interes za ovako senzibilizirano ispitivanje traumatizirane djece. Samo je dvoje sudaca ispitivanje žrtava prakticiralo u forenzičnoj sobi Poliklinike: sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić i sudac Ivan Šakić iz Zlatara.

Višekratna i nestručna ispitivanja ispitivača te neosjetljivost na djetetovu traumu pak imaju stigmatizirajući učinak na žrtvu, koja se tako dodatno viktimizira i traumatizira. Osim tog stigmatiziranja iz sustava, drugi izvor je obitelj, i to u slučaju kad se djetetu ne vjeruje ili se od njega traži da povuče iskaz stavljajući mu na dušu opstanak obitelji. Primjer za to je pismo djevojčice kojim povlači svoj iskaz kako bi ugodila majci, i to nakon što je očevo zlostavljanje dokazano.

– Važno je da se dijete ispita u prijateljskom okruženju, sve se snimi i služi kao dokaz na sudu. A stručnjaci mentalnog zdravlja daju podršku obitelji, posebno nezlostavljajućem roditelju koji će onda pomoći djetetu – dodaje dr. Buljan-Flander podsjećajući da sva istraživanja pokazuju da oporavak djeteta u najvećoj mjeri ovisi o reakciji nezlostavljajućeg roditelja. Uostalom, i Kazneni zakon predviđa da se dijete smije ispitivati dva puta uz prisutnost stručnjaka, a smjernice Vijeća Europe govore da bi suci koji će raditi s djecom trebali proći edukaciju o dječjem razvoju i načinu razgovora s djetetom žrtvom teškog kaznenog djela, i to redovitu edukaciju, a ne dodatnu. O tome će, među ostalim, biti riječi na regionalnoj konferenciji Vijeća Europe „Zaustavimo spolno nasilje nad djecom", koja će se održati u Zagrebu 27. listopada u hotelu Westin te 28. listopada u Poliklinici.

Komentara 17

ZE
.zeitgeist.
15:18 16.10.2011.

Nije to ništa. Slavko Musiov je prije 2 godine silovao 12godišnjakinju, i još je slobodan. A žrtvu maltretiraju sve moguće službe.

HE
HermionaGranger
16:08 16.10.2011.

zeitgeist - mozes li malo vise reci o tom Slavku? Uopce nisam cula za slucaj. Koje sluzbe je maltretiraju? ako mozes malo vise o tome reci, da se zna! Utipkala sam u google ime Slavko Musiov, ali ne izlazi mi nista posebno...

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
15:00 16.10.2011.

A gdje je sad pravobraniteljica za djecu?! hm?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije