Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150 potresa

Najjači potres u 40 godina pogodio vulkan u Italiji, stanovnici u panici: 'Moramo živjeti u stalnom strahu'

People gather in a safe area in the street on the seafront between Naples and Pozzuoli after an earthquake tremor in the evening. According to the National Institute of Geophysics and Volcanology, the 4.4 magnitude earthquake occurred at 8.10pm local time
Foto: Salvatore Laporta/KONTROLAB / ipa-agency.net
1/6
21.05.2024.
u 09:36

Škole će u utorak ostati zatvorene u Pozzuoliju, gdje su otvoreni smještajni centri i postavljeni šatori na parkiralištu i trgu uz more kako bi se smjestili uspaničeni stanovnici, objavio je gradonačelnik grada Luigi Manzoni na Facebooku.

Gotovo 150 potresa, najjačih u posljednjih 40 godina, zabilježeno je u ponedjeljak navečer i utorak ujutro na Flegrejskim poljima u blizini Napulja u južnoj Italiji, koji nisu ostavili veću štetu, ali su posijali paniku među stanovništvom, izvijestile su vlasti. Potres magnitude 4,4 zabilježen je u 20.10 sati po lokalnom vremenu na dubini od 2,5 kilometra, objavio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).

INGV je zabilježio desetke slabijih podrhtavanja tla u satima koji su uslijedili. Ukupno je oko 150 potresa pogodilo to područje u manje od pet sati počevši od ponedjeljka u 19.50. Prema Mauru Di Vitu iz INGV-a "ovo je najsnažnija serija potresa u posljednjih 40 godina".

Na videosnimkama stanovništva objavljenim na društvenim mrežama vide se boce mlijeka i napitaka razbacane po tlu trgovina u općini Pozzuoli na području Flegrejskih polja na kojima živi oko pola milijuna ljudi. Potres se jasno osjetio i u Napulju, uključujući područje luke.

Škole će u utorak ostati zatvorene u Pozzuoliju gdje su otvoreni smještajni centri i postavljeni šatori na parkiralištu i trgu uz more kako bi se smjestili uspaničeni stanovnici, objavio je gradonačelnik grada Luigi Manzoni na Facebooku.

VEZANI ČLANCI

Vatrogasna brigada priopćila je da su stanovnici prijavili pukotine na kućama i dijelove koji su otpali s fasada zgrada. Flegrejska polja zasjenjena su obližnjim Vezuvom čija je erupcija izbrisala Pompeje s karte 79. godine. Lokalno stanovništvo i znanstvenici zabrinuti su zbog ponovnog oživljavanja aktivnosti zbog plinova koje emitira magma i koji vrše pritisak na površinu zbog kojeg puca tlo.

"Moramo živjeti u stalnom strahu", posvjedočio je stanovnik Pozzuolija na javnom kanalu Rainews. "Koliko dugo će zgrade moći izdržati dok doživljavaju sve te udare, to se pitamo, jer nisu napravljene da primaju toliko udara."

“Zemlja se nastavlja dizati brzinom od dva centimetra mjesečno, to je veća stopa nego prošle godine, i čini se da će se to, nažalost, nastaviti”, procijenio je vulkanolog Mauro Di Vito na kanalu Canale 21.

Scenarij katastrofe, odnosno izbacivanje lave, pepela i kamenja, prema stručnjacima je ipak malo vjerojatan u bliskoj budućnosti. Flegrejska polja već neko vrijeme pogađaju mnogi manji potresi. Uglavnom su to mala i jedva primjetna podrhtavanja koja slabe zemljinu koru na tom području. Istraživači su više puta upozoravali na ovaj fenomen. Već 11 godina za to je područje na snazi ​​žuti alarm koji poziva na oprez.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
10:28 21.05.2024.

Mene je navek čudilo kak napoletanski puk naokolj tijeh polja tak mrtvo-hladno živi ? Ne pada im nit na pamet uteć nekam dalj od Napulja jej spodaj je vulkan. Znači cijeli taj teren je "kupola" velkog vulkana kaj sam lehke krča !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije