Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Potresena majka: Na rukama mi je umrla, odjednom je klonula

D.P. (28) osuđen je na šest mjeseci zatovra jer je prijetio nevjenčanoj supruzi. Kazna je preinačena u uvjetnu.
16. travnja 2011. u 22:20 57 komentara 825 prikaza
ubojstvo ivanić grad (1)
Foto: Martina Popovčić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

- Kći mi je umrla na rukama. Držala sam je i ona je disala, dotakla sam joj bilo i čula krv kako kvrči, a onda sam osjetila da mi je klonula - riječi su ovo Anđe Bilandžije čiju je 23-godišnju kćer Dijanu u petak navečer u Ivanić Gradu ručnom bombom ubio suprug, 28-godišnji Dalibor Pavlović. Njemu je prošli mjesec sud u Sisku zbog prijetnji nesretnoj djevojci odredio uvjetnu kaznu i zabranu približavanja. Nekoliko sati kasnije i sam je preminuo od ozljeda u KB-u Dubrava. Iza njih ostao je njihov dječačić od samo četiri mjeseca.

Policija se bojala ući

Bila je to uobičajena večer. Anđa, Dijana i dvije rođakinje sjedile su u dnevnoj sobi, gledale televiziju, a pored njih je bila i beba, kad se pred njima stvorio Dalibor. Prvo je došao do kolijevke, poljubio bebu, a potom pozvao Dijanu da razgovaraju u kuhinji. Ona ga je slijedila pa rekla:

- Rekla sam ti sve što sam imala - i vratila se u sobu. Njezina je majka tada, kaže, zvala policiju, a netom kasnije Dalibor je izvadio bombu. U sobi je bacio osigurač, a preplašena Dijana vrišteći je pobjegla preko balkona na dvorište. Njezina majka panično je zgrabila unuka i izjurila pred kuću kroz ulazna vrata. Kada je pogledala, djevojka je već ležala u krvi.

- Došli su policajci, ali ostali su na cesti, nisu htjeli ući u dvorište dok jer su se bojali, rekli su: "Eksplozija, kamo ćemo?!". Hitna pomoć nije joj ni pokušala pomoći! Samo su njega odveli, a nju su ostavili, nisu je ni pokušali reanimirati - priča majka.

Povučena i, kako je opisuju, dobrodušna trgovkinja Dijana i građevinski radnik Dalibor upoznali su se prije pet godina u Jajcu, gdje je on odrastao, a odakle su njezini porijeklom. Bio je njezina prva i jedina ljubav. Budući da Dalibor nije bio blizak sa svojima, Dijanini roditelji sve su im pružili: dali su im i opremili stan u obližnjoj Popovači, a njega su prihvatili kao svog sina.

"To neće dugo trajati"

No prije mjesec dana pokazao je svoje pravo lice. Zaprijetio joj je ubojstvom, a prijetnje je podebljao na policijskom ispitivanju gdje je inspektorima, neslužbeno doznajemo, dodao da će ubiti ne samo Dijanu nego i sina.

Odmah je osuđen na šest mjeseci zatvora, no u pritvoru je proveo samo deset dana jer je zatvorska kazna preinačena u uvjetnu.

Trgovkinja Dijana vratila se roditeljima u Ivanić Grad, no tek im se nedavno, kaže njezina majka, počela otvarati. Do tada o njemu i mogućim zlostavljanjima nije rekla ni riječ. Iako joj se nije smio približavati, prošle subote automobilom se vozikao po njihovoj ulici, a dva dana prije ubojstva mobitelom joj je poslao poruku da će je ubiti. Prijetio je i telefonski nazivajući se kurvom. Više su puta,
kaže Anđa, zvali policiju, no reakcije nije bilo.

- Prevario nas je, pretvarao se da je dobar, a mi smo mu vjerovali i prihvatili ga kao svojeg. Njegove roditelje vidjeli smo dva puta. Na njihovoj svadbi lani u listopadu njegov je otac rekao da to neće dugo trajati. To nije rekao bez veze, poznavao je svog sina - kazala je majka.

Policija mora reagirati na svako kr&scar

Policija mora reagirati na svako kršenje zabrane

Mjera zabrane približavanja vrlo je dobro zamišljena, ali, nažalost, ako se to ne provodi na pravi način, ne pomaže - kazala je Željka Barić, ravnateljica ustanove za smještaj žrtava obiteljskog nasilja Dom Duga Zagreb, dodajući kako policija na svaki poziv o kršenju te mjere hitno treba izići na teren. Dovoljno je, kaže, da samo jednom to ne učini i da se kao u ovom slučaju dogodi tragedija. Također, mjera zabrane nije nož kojim će se, slikovito objašnjava, odrezati nezdrava grana, pa narasti zdrava, jer uvijek su u pitanju emocije.

EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju