Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTALA BEZ POMOĆNIKA

Potres u resoru M. Opačić: Ona smjenjuje, uzvraćaju joj tužbama

milanka opačić
Patrik Macek/PIXSELL
12.07.2013.
u 10:05

Ministrica intenzivno usavršava engleski jezik i sprema se za kandidiranje u Europarlament

Što se događa u ministarstvu Milanke Opačić, sve je glasnije pitanje nakon što je dvoje njezinih pomoćnika odstupilo s funkcija. Jasna Ćurković Kelava na godišnjem je odmoru nakon kojeg će se vratiti na novu-staru dužnost ravnateljice zagrebačkih dječjih domova, a ostavku je nedavno obrazložila činjenicom da je “trebao veći stupanj suglasnosti” između nje i ministrice te kako su “njezina stajališta o organizaciji rada u Ministarstvu, načinu komunikacije i vođenja sustava, reformskih procesa, prioriteta i kadrovskih rješenja umnogome različita od aktualnih procesa u MSPM-u i sustavu”.

Degradirani i manje plaćeni

Darko Ledinski nedavno je i formalno razriješen nakon što je izbivao iz Ministarstva zbog sukoba s ministricom, nakon kojeg mu je, prema tvrdnjama upućenih, zabranila da išta potpisuje.

Spomenuti “aktualni procesi, način komunikacije i kadrovska rješenja” ogledaju se u neuobičajeno masovnom odlasku ljudi iz Ministarstva. Naime, osim najužih suradnika ministricu je napustilo 30-ak ljudi. Dokumenti do kojih smo došli govore o nezakonitim rješenjima kojima se službenici premještaju na niže funkcije. Tako je Odbor za državnu službu poništio rješenja o rasporedu na nova, nižerangirana i slabije plaćena radna mjesta dijela njih, da bi potom i inspekcija Ministarstva uprave upozorila MSPM kako su rješenja nezakonita.

– Ubuduće rješenja iz službeničkih odnosa moraju imati valjana obrazloženja – upozorila je Upravna inspekcija, nakon čega je provela i nadzor u Ministarstvu.

Rješenja donesena nakon toga gotovo su jednaka, s tim da su donesena retrogradno, a u tijeku su žalbe na njih. Među degradiranim je službenicima i visokorangirana nestranačka osoba kojoj je, nakon 20 godina iskustva, napredovanja u vrijeme ministrovanja Davorka Vidovića te nakon što je “odvozila” pregovore za pristupanje EU za sektor socijale, rečeno da si traži drugo mjesto. Ignorirana na poslu, sve dopise koji su joj stizali iz EK prosljeđivala je drugima, dok su se materijali koje je prethodno izradila i dalje koristili. Zbog svega podnijela je tužbu za zaštitu osobnog dostojanstva povjereniku za mobing, a nije jedina. Iz svega je jasno da će nemali broj tužbom tražiti i naknadu izgubljene plaće.

Nezakonitosti i šlamperaj

Iako tvrdi da je tračevi neće pokolebati, ministrica intenzivno usavršava engleski jezik i, pričaju u Ministarstvu, sprema se za kandidiranje u Europarlament.

– MSPM je primjer lošeg političkog, koalicijskog, stranačkog i osobnog kadroviranja na svim razinama, koje je vjerojatno posljedica neiskustva i nesnalaženja ministrice Opačić u realnom svijetu organizacije rada Ministarstva i sustava socijalne skrbi. Ministarstvo od njezina imenovanja potresaju nezakonitosti, pravni i službenički šlamperaj koji je primjer kako državna uprava ne bi trebala raditi, a “dezertiranje“ najbližih suradnika i fluktuacija stručnog kadra dokaz su izostanka sinergije između političke i stručne komponente – kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika.

U glavnom tajništvu Ministarstva rekli su nam da je postupak u tijeku te kako su rješenja obrazložena.

>> "Odlazim, između mene i ministrice Opačić trebalo je više suglasnosti"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije