Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAK INTENZITET

Najmanje troje mrtvih u potresu u Japanu, vlasti očekuju nova podrhtavanja

potres
Reuters/Pixsell
Autori: Hina, Lucija Tošić
18.06.2018.
u 10:38

Potres je drugi najveći japanski grad pogodio prije 8 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme odlaska stanovnika na posao.

Najmanje troje ljudi je poginulo, a više od 200 je ozlijeđeno u ponedjeljak u potresu magnitude 6,1 stupnjeva koji je pogodio zapadni japanski grad Osaku, objavile su mjesne vlasti, upozoravajući da u danima koji dolaze očekuju još potresa.

- Bilo je jako strašno. Kad je potres počeo, ja sam se tuširala i odmah istrčala jer se jako treslo. Budući da sam bila na drugom katu, čovjek iz hostela me upozorio da odmah istrčim van. U hostelu i kafiću se svašta porazbijalo, tako da su nam odmah zabranili da tamo idemo. "High speed" vlakovi, metro ni busevi ne voze jer su ceste po gradu popucale na raznim mjestima. Navodno bi trebao biti još jedan potres kroz 2 do 3 dana, kaže Stefani Kovačević, hrvatska državljanka koja se našla u Osaki za vrijeme potresa. 

U Osaki je poginuo osamdesetogodišnjak, a u Takatsuki devetogodišnja djevojčica na koju su se urušili zidovi. U Ibaraki je poginuo osamdesetpetogodišnjak na kojeg se u njegovoj kući srušila polica s knjigama. Ozlijeđeno je više od 200 ljudi. Potres se dogodio u 7,58 sati ujutro po mjesnom vremenu, a epicentar je bio na sjeveru prefekture. Dogodio se na dubini od 13 kilometara.

Nakon potresa nije izdano upozorenje na tsunami. Potres je pogodio najveći grad na zapadu Japana za vrijeme jutarnjih gužvi, poremetivši promet na velikom području. Obustavljen je željeznički promet i otkazano je oko 80 letova. U danima koji dolaze očekuje se još potresa, rekao je Toshiyuki Matsumori, direktor Odjela za potrese i tsunamije pri Meteorološkoj agenciji.

Upozorio je i na "povećanje rizika od odrona tla i urušavanja kuća" u Osaki i okolici. Kompanija Kansai Electric objavila je da nije primijetila nikakve nepravilnosti u tri nuklearne elektrane u prefekturi Fukui, sjeverno od Osake. Bez struje je u prefekturi Osaki i okolici privremeno ostalo oko 170.000 kućanstava. Japan sjedi na spoju četiri tektonske ploče i na njegovom se području nalazi više od 100 aktivnih vulkana.

potres
1/2
Ključne riječi

Komentara 1

TR
trabant7
09:52 18.06.2018.

A ja mislio da je od slavlja meksičkih navijača nakon pobjede nad Deutschlandom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije