Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETAK 13. 1977.

Potres jačine 7 stupnjeva Mercallijeve ljestvice zaljuljao Dalmaciju i Hercegovinu, osjetio se i u Zagrebu

Foto: arhiva vl
1/2
13.01.2024.
u 08:49

Zbog prilično jakog i neugodnog ljuljanja, u nekim tvrtkama u Imotskom na kratko je bio obustavljen rad

U 10 sati i 19 minuta, 13. siječnja 1977. snažno su se zatresle Dalmacija i Hercegovina. Tog petka trinaestog, prije 47 godina, instrumenti Seizmološkog zavoda u Sarajevu registrirali su potres jačine 7 stupnjeva Mercallijeve ljestvice, koji se osjetio na vrlo širokom području - uzdrmao je Dalmaciju, veći dio Bosne i Hercegovine, a osjetio se i u glavnom gradu Hrvatske. Zagrebački Geofizički zavod izvijestio je tada da su njegovi seizmografi, točno u 10 sati, 19 minuta i 47 sekundi, zabilježili potres magnitude 4,8 po Richterovoj ljestvici.

Utvrđeno je da je epicentar potresa bio između Posušja i Imotskog. Do prvih informacija s lica mjesta o mogućim posljedicama potresa, teško se dolazilo jer je, upravo u vrijeme kada se zemlja snažno zatresla, došlo i do prekida telefonskih veza s Posušjem. No, u dopisništvo Večernjeg lista u Splitu ubrzo su počele pristizati informacije s terena, najviše dojava pristiglo je, pamti naša arhiva, iz Imotskog i iz sela Kostanje, kod Omiša.

Zbog prilično jakog i neugodnog ljuljanja, u nekim tvrtkama u Imotskom na kratko je bio obustavljen rad. Prekinuta je bila i nastava te su svi učenici iz svojih učionica izašli u školska dvorišta. No, da nevolja bude još veća, u vrijeme kada se zemlja zatresla, na tom je području padala i vrlo jaka kiša, što je bio dodatan, hladan tuš za uplašene ljude, koji su zbog potresa morali napustiti svoje domove. U samom Posušju velike štete nije bilo, no u obližnjem naselju Vir popucali su zidovi na zgradi tamošnje osnovne škole, pa je nastava, do daljnjeg, morala biti prekinuta.

Potres su najviše osjetili stanari visokih stambenih zgrada, no, iako je bio vrlo jak, većih materijalnih šteta, na sreću, ipak nije bilo. Stručnjaci su procijenili da je hipocentar bio vrlo duboko ispod površine zemlje, te su smatrali da upravo zato potres nije prouzročio ozbiljne štete na objektima. Bio je to drugi potres koji je, u samo dva tjedna, pogodio Hercegovinu - prvi, jačine 6 stupnjeva, zabilježen je uoči Nove godine, 28. prosinca, kada je oštećen veći broj zgrada, a epicentar tog potresa bio je u tadašnjoj Lištici, danas Širokom Brijegu.

Vremenski stroj još nismo izumili, ali zato vrlo sličnu funkciju ima naša digitalna arhiva. Povijest Hrvatske i svijeta na jednom mjestu. U našoj bogatoj arhivi sva su novinska izdanja. Pogledajte što se dogodilo na vaš rođendan, kako je Zagreb izgledao prije...zabavite se i educirajte klikom ovdje: https://arhiva.vecernji.hr/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije