Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đuro Sessa:

'Potrebno je poboljšati okvirna mjerila za rad sudaca te osigurati motivirajuće uvjete rada'

Đuro Sessa
Matija Habljak/PIXSELL
05.05.2021.
u 13:22

Predsjednik najvišeg suda je, zbog preopterećenosti s predmetima ratnih zločina i Uskokovim slučajevima, predložio proširivanje nadležnosti za takva suđenja, pored postojeća četiri, na još dva županijska suda.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ocijenio je u godišnjem izvješću o stanju sudbene vlasti za 2020. da je kao posljedica pandemije smanjen priljev i broj riješenih predmeta, a predložio je i izmjene Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parničnom postupku radi djelotvornijeg rada sudova.

Sessa je u sedmom po redu izvješću, kojeg će prema Zakonu o sudovima podnijeti Hrvatskom saboru, predložio da se radi djelotvornijeg rada sudova bez odgode izmijeni i dopuni Zakon o kaznenom postupku, Zakon o parničnom postupku te niz drugih zakona.

"Potrebno je poboljšati okvirna mjerila za rad sudaca te osigurati motivirajuće uvjete rada. U svrhu ujednačavanja sudske prakse nužno je svim strankama omogućiti uvid u sve odluke drugostupanjskih sudova. Zakonodavni okvir potrebno je prilagoditi funkcioniranju sudova u uvjetima pandemije i drugih mogućih stanja krize", stoji u Sessinom izvješću.

Predsjednik najvišeg suda je, zbog preopterećenosti s predmetima ratnih zločina i Uskokovim slučajevima, predložio proširivanje nadležnosti za takva suđenja, pored postojeća četiri, na još dva županijska suda. Sucima koji rade na takvim složenim predmetima potrebno je osigurati potporu sudskog savjetnika, dodao je Sessa u izvješću.

Sessa je naglasio i da su se sudovi u uvjetima pandemije suočili s raznim problemima koji su se odrazili na rad i rezultate rada. Precizirao je kako je kao posljedica pandemije u 2020. godini smanjen priljev predmeta za 2,83 posto u odnosu na 2019. dok se broj riješenih predmeta u prošloj godini smanjio za 2,65 posto u odnosu na godinu ranije.

Sudovi su, uz 37 sudaca manje u odnosu na prethodnu godinu, nastavili smanjivati broj neriješenih predmeta i povećali stopu ažurnosti na 98,37 posto. Na kraju godine na svim je sudovima neriješeno 450.119 predmeta, a prosječno trajanje postupka je 144 dana, zaključuje se u izvješću.

Ključne riječi

Komentara 2

BF
bf23
13:33 05.05.2021.

Plaća nije motivirajuća? Mene osobno moja plaća motivira da radim svoj posao,ako ne radim,poslodavac mi ne da plaću. E sada,kada bi tako bilo i u pravosuđu ,možda bi neke stvari malo bolje funkcionirale

DU
Deleted user
10:04 06.05.2021.

Idi ća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije