Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANOGRADNJA Gospodarska kriza ne utječe na gradnju stanova uZagorju, zbog intersa kupaca u mnogima mjestima naveliko se gradi

Potražnju za krovom nad glavom ne koči kriza

22.04.2009.
u 17:53

Financijska kriza u kojoj se nalazimo sve više utječe na ionako lošu situaciju na tržištu nekretnina. No unatoč općoj besparici građevinari barem u Krapinsko zagorskoj županiji imaju pune ruke posla. U Krapini je otvoreno nekoliko gradilišta.

U produžetku Ulice hrvatskih branitelja prema naselju Doliće niče stanbeno poslovna zgrada. Investitor je Anđelko Pavić. Iznad poslovnog prostora gradi se osamnaest stanova koji će biti veličine od 40 do 110 metara četvornih. Cijenu još nismo definirali, najvjerojatnije će se kretati oko 1 200 eura za metar četvornom.

Niču stambene zgrade
Stanovi će biti useljivi u jesen ove godine. Ugradit će se kvalitetni materijal poput parketa i granita, kaže investitor. Odmah do ove zgrade je zemljište čiji je vlasnik Krešimir Frajman koji također namjerava graditi stanove. Na drugom kraju grada u Ulici Frana Galovića niće stambeno poslovna zgrada investirora KGM Građenje, sa 59 stanova i devet poslovnih prostora. Cijena po metru četvornom je 1200 eura.

U Velikom Trgovišću uz dvije zgrade u samom centru niču još dvije udaljene od centra samo pedeset metara. Kriza se prema viđenome, ipak nije odrazila na poduzetnike. Krunoslav Pavlinić, mladi poduzetnik među prvima se na području općine upustio u stanogradnju. Kaže da nije požalio. U gradnju se stanova upustio sredinom prošle godine.

Iako još nisu bili izgrađeni temelji, već je prodao nekoliko stanova. Financijska kriza prema riječima Pavlinića nije zahvatila Veliko Trgovišće, zapravo, nije se ni osjetila. Financijsku krizu još nismo osjetili, a mislim da ni nećemo, kaže investitor. Od 16 stanova prodali smo 12, a preostala četiri vjerujem da ćemo uskoro prodati.

Kupuju i Zagrepčani
Interes za kupnju stanova imaju i mještani, a nedavno smo prodali stan obitelji koja se doselila iz SAD-a, rekao nam je Krunoslav Pavlinić. Među kupcima stanova ima i Zagrepčana, a u Veliko ih je Trgovišće, prema riječima Pavlinića, privukla blizina i lokacija. Ujedno, cijena je prihvatljiva, 1200 eura po metru kvadratnom, a stanovi su uređeni po sistemu ključ u ruke.

S druge strane, stanovi u Humu na Sutli koje je Općina gradila skoro dvadeset godina, povukli su za sobom brojne negativne stavove, kako mještana, tako i oporbe koja je načelnika Božidara Brezinščaka Bagolu prozvala da si je želio podići spomenik.

Cijena metra četvornog je 850 eura, a Ministarstvo branitelja je krajem prošle godine kupilo sedam stanova, čime Općina u novu godinu nije ušla s milijunskim gubitkom. Dva su stana kupile fizičke osobe, a sedam ih je kupilo Ministarstvo branitelja. Još su ostala tri stana, rekli su u općini. Unatoč teškoćama koje su pratile gradnju stanari koji su se uselili zadovoljni su kvalitetom gradnje.


Investitori se natječu tko će prije ponuditi gotove stanove na tržište

Investitori se žure s gradnjom kako bi stanove čim prije stavili na tržište.Neki će biti useljivi ove godine, a neki 2010. Na Zavodu za zapošljavanje traže se zidari i drugi građevinski majstori. U turističkom mjestu Krapinske Toplice također se gradi. Investitorje Dragutin Plahutar, koji u toplicama gradi zgradu s 20 poslovnih i sedamdesetak stanova. U Krapini također planira otvoriti gradilište i to u Ulici Frana Galovića, gdje se već nalazi stambena zgrada iz projekta poticane stanogradnje.Oko stanova u Humu na Sutli dizala se prašina. Oni koji su se uselili zadovoljni su kvalitetom gradnje.Investitori kažu kako stan ne traže samo mladi ljudi koji se žele osamostaliti već su tu i stariji samci te mlade obitelji s djecom. U svakom slučaju sam za kupnju stanova, za što se odlučuje sve više mladih. No, zbog prostranosti, ipak su mi draže kuće. Problem na koji često nailaze mladi je dobivanje kredita jer ga rijetki dobe, a to je postala glavna prepreka mladima za useljenje rekla nam je Nikolina Halambek, studentica. Neki se slažu da je cijena novog stana po metru četvornom u Krapini prihvatljiva ali smatraju da je pretjerano što isto košta metar četvorni u starim stambenim zgradama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije