Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Potražnja nadmašuje zalihe: 7,5 tona opreme i medicinska ekipa poslani u Iran

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.03.2020.
u 16:18

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala je u ponedjeljak prvu ekipu liječnika i nekoliko tona lijekova u Iran, teško pogođen epidemijom novog koronavirusa.

U ponedjeljak je Teheran objavio nove podatke o 66 mrtvih od virusa i oko 1500 slučajeva zaraze, što je najveći broj oboljelih nakon Kine.

Pomoć i ekipa WHO-a doputovat će vojnim zrakoplovom Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je Robert Blanchard iz ureda WHO-a u Dubaiju na konferenciji za novinare u međunarodnoj zračnoj luci Al-Maktoum.

Tim letom će se uputiti 7,5 tona medicinske opreme i zaliha za prevenciju i kontrolu zaraze i za podršku medicinskom osoblju u Iranu, precizirao je.

Poslani su i testovi, kirurške rukavice i maske.

"Potražnja daleko nadmašuje zalihe i imamo problema s nabavom dodatne opreme", upozorio je Blanchard.

U medicinskoj ekipi se nalazi 6 liječnika, epidemiologa i laboratorijskih stručnjaka, dodao je, rekavši da se radi o prvoj ekipi WHO-a poslanoj u Iran nakon izbijanja bolesti u zemlji.

Jedan dužnosnik WHO-a je rekao da je dobivanje dozvole za ulazak u zemlju bio pravi izazov.

Emirati su na raspolaganje stavili svoj vojni zrakoplov bez obzira na napete odnose s Iranom. Emirati su saveznik Saudijske Arabije, regionalnim protivnikom Irana.

Iran je pak odgovorio negativno na ponudu Sjedinjenih Države za pomoć.

"Nemamo povjerenja u namjere Amerikanaca i ne računamo na tu pomoć", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je izrazio spremnost da Washington pomogne Iranu.

"Ako možemo pomoći Iranu po tom pitanju, spremni smo to učiniti", rekao je Trump. "Jedino što trebaju napraviti je to zatražiti".

VIDEO Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

Tema: koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije