Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT Županijski doprinos razvoju poljoprivrede

Potraga za podzemnim vodama u Donjem polju

13.03.2009.
u 16:40

Iz županijske blagajne izdvojeno je 450 tisuća kuna za projekt izrade hidrogeološkog elaborata o mogućnosti zahvaćanja podzemne vode za navodnjavanje Donjeg polja i izradu istražne bušotine s probnim crpljenjem.

Neuspjeli pokušaji
Nakon neuspjelih pokušaja gradnje sustava za navodnjavanje koji bi crpio vodu iz potoka Ribnika u neposrednoj blizini Morinjskoga zaljeva, koji je propao zbog visoke razine saliniteta vode iz potoka, krenulo se na projekt pronalaženja podzemnih izvora vode kojim bi se mnogo pridonijelo razvoju poljoprivrede u najvećem polju u neposrednoj blizini Šibenika. Do kraja godine obavit će se probna bušenja ne bi li se na području Donjeg polja pronašle podzemne vode, prijeko potrebne za navodnjavanje poljoprivrednih kultura.

– Koliko pamtim, većih izvora podzemnih voda na ovome području nema. Ponekad se zbog obilnih kiša događa da na nekim mjestima izvire voda.

Nekoć, dok sam bio dijete, gotovo svaka parcela imala je bunar iz kojega se crpila voda za zalijevanje vinograda, maslinika i ostalih kultura koje su se uzgajale. Iako mi se ideja o navodnjavanju Donjeg polja čini dobrom, zanima me kako će se to izvesti i koliko ćemo mi vlasnici poljoprivrednih zemljišta tu vodu morati plaćati – kazao je Branko Protega, šibenski umirovljenik kojega smo zatekli u vinogradu.

Postojala inicijativa
Protega ističe da je prije desetak godina postojala inicijativa jednog od vlasnika zemljišta da se odvodnim kanalom uz cestu pokušaju dovesti oborinske vode do polja te da se na kanal spoje i drugi vlasnici, no od toga se brzo odustao.

– Iza brda, neposredno pokraj polja, prolaze vodovodne cijevi koje pitkom vodom opskrbljuju kućanstva na ovome području. Mislim da bi bilo jednostavnije da nas spoje na taj izvor nego da troše novac na bušenje i puste elaborate – kaže Protega.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije