Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PARLAMENT

Potpora uredu EU u Benghaziju, ne promjeni Schengena

ashton
VL FOTO
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
11.05.2011.
u 14:58

Europarlamentarci su pljeskom pozdravili najavu barunice Ashton da će u Benghaziju otvoriti ured EU

Europska unija treba snažniji i jedinstveniji stav prema pobunama u arapskim zemljama, umjesto sadašnje “renaconalizacije” politike prema južnome Sredozemlju, upozorili su europarlamentarci u srijedu u raspravi sa šeficom europske diplomacije barunicom Catherine Ashton. Pljeskom su pozdravili njezinu najavu koja ide u tome smjeru da će se u Benghaziju otvoriti “ured EU za pomoć narodu i Privremenome prijelaznome nacionalnome vijeću (ITNC)”, tijelu koje predstavlja libijsku oporbu. Barunicu Ashton pozvali su u da “uže surađuje s ITNC-om i igra snažnu ulogu u osmišljanju političkih poticaja kako bi se čim prije postigao prekid vatre i zaustavilo krvoproliće”. No, glavni cilj ostaje odlazak pukovnika Gadafija s vlasti, uz hitno pružanje humanitarne pomoći Misurati i drugim libijskim krajevima, naglasili su.

Stanje u Siriji europarlamentarci su nazvali “arapskim Tiananmenom” te su zatražili da EU i predsjednika Bašara Al-Assada doda na popis od do sada 13 sirijskih dužnosnika kojima se zamrzava imovina i zabranjuje im se ulazak u EU.

U vrućoj raspravi u utorak predvečer o utjecaju migracijskih kretanja na Schengenski sporazum o slobodnome kretanju ljudi zastupnici su se u znatnoj većini suprotstavili nastojanjima da se ta sloboda zbog brojnih sjevernoafričkih izbjeglica umanji te su umjesto toga inzistirali na dugoročnoj europskoj migracijskoj i politici azila. Podsjetili su da se Schengen bez suglasnosti Europskoga parlamenta ne može promijeniti.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
15:57 11.05.2011.

Tako je mogla biti potpora EU uredu u kninu za vrijeme SAO Krajine, ............ samo naprijed, ............ u imperijalnu licemjernu hegemoniju EU !! ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije