Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Potpora uredu EU u Benghaziju, ne promjeni Schengena

Europarlamentarci su pljeskom pozdravili najavu barunice Ashton da će u Benghaziju otvoriti ured EU
11. svibnja 2011. u 14:58 1 komentara 1 prikaza
ashton
Foto: VL FOTO

Europska unija treba snažniji i jedinstveniji stav prema pobunama u arapskim zemljama, umjesto sadašnje “renaconalizacije” politike prema južnome Sredozemlju, upozorili su europarlamentarci u srijedu u raspravi sa šeficom europske diplomacije barunicom Catherine Ashton. Pljeskom su pozdravili njezinu najavu koja ide u tome smjeru da će se u Benghaziju otvoriti “ured EU za pomoć narodu i Privremenome prijelaznome nacionalnome vijeću (ITNC)”, tijelu koje predstavlja libijsku oporbu. Barunicu Ashton pozvali su u da “uže surađuje s ITNC-om i igra snažnu ulogu u osmišljanju političkih poticaja kako bi se čim prije postigao prekid vatre i zaustavilo krvoproliće”. No, glavni cilj ostaje odlazak pukovnika Gadafija s vlasti, uz hitno pružanje humanitarne pomoći Misurati i drugim libijskim krajevima, naglasili su.

Stanje u Siriji europarlamentarci su nazvali “arapskim Tiananmenom” te su zatražili da EU i predsjednika Bašara Al-Assada doda na popis od do sada 13 sirijskih dužnosnika kojima se zamrzava imovina i zabranjuje im se ulazak u EU.

U vrućoj raspravi u utorak predvečer o utjecaju migracijskih kretanja na Schengenski sporazum o slobodnome kretanju ljudi zastupnici su se u znatnoj većini suprotstavili nastojanjima da se ta sloboda zbog brojnih sjevernoafričkih izbjeglica umanji te su umjesto toga inzistirali na dugoročnoj europskoj migracijskoj i politici azila. Podsjetili su da se Schengen bez suglasnosti Europskoga parlamenta ne može promijeniti.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
  • Ugo Kajvez:

    Tako je mogla biti potpora EU uredu u kninu za vrijeme SAO Krajine, ............ samo naprijed, ............ u imperijalnu licemjernu hegemoniju EU !! ..............