Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Potpisnici apela u zadnjih šest godina rijetko ili nijednom nisu posjetili kazalište'

Čini se prema zadnjim našim saznanjima da ni svi potpisnici ne znaju što su sve potpisali, naveli su
20. siječnja 2021. u 20:43 1 komentara 706 prikaza
Zagreb: Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta poprimila božićno ruho
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

- Dobili su ga mnogi ugledni umjetnici, profesori i kulturni djelatnici te ga odbili potpisati, zgroženi njegovim sadržajem i načinom na koji se napada Uprava kazališta, reagirala je Uprava zagrebačkog HNK-a na apel koji je osvanuo za ''spas hrama kulture na trgu Republike''.

Zagreb: Izvanredna konferencija za medije u Hrvatskom narodnom kazalištu Izvanredna konferencija HNK Zagreb Uprava i umjetnici na napade: Činjenice govore sve, pustite nas da radimo

- Čini se prema zadnjim našim saznanjima da ni svi potpisnici ne znaju što su sve potpisali, naveli su u svom priopćenju.

- Financijski izvještaji se podnose osnivačima - Ministarstvu kulture RH i Gradu Zagrebu. O ugledu koji Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima u zemlji i inozemstvu govore nagrade, broj prodanih ulaznica i financijski izvještaji. Za potpisnike su oni očito nevažni, govori Uprava, oštro kritizirajući apel.

- Potpisnici Apela u zadnjih šest godina rijetko, a većina nijednom, nisu posjetili kazalište niti vidjeli neku od predstava. Još je drskija manipulacija postocima zaposlenika koji (ne) podržavaju upravu. Ankete na koje se pozivaju nisu vođene javno, nemaju potpisnike. Zanimljivo je da se o stanju u kazalištu nisu pitali umjetnici koji neumorno rade, vježbaju, sudjeluju na probama, pripremaju nove predstave i izvode one s tekućeg repertoara, navode nadalje u priopćenju.

Uprava je navela i neke od potpisnika, poput Slobodana Šnajdera.

Marin Medak OČAJNI UGOSTITELJI 'Stožer nam je presudio! Restorane i kafiće planiraju otvoriti tek u ožujku'

- Primjerice gospodin Slobodan Šnajder iza kojeg je svojevremeno intendantica preuzela vođenje ZKM-a ostavljenog u milijunskim gubicima. Ni profesor emeritus Vjeran Zuppa nije viđen u našem kazalištu, a s uvjerenjem potpisuje podatke o darovanim ulaznicama i opernom repertoaru. Gospodin Dinko Bogdanić bivši je ravnatelj Baleta koji se očito ne može nositi s uspjesima koje je ostvarila nova generacija baletnih umjetnika, govore.

Zagrebački HNK u prošloj godini navodi i prosjeke posjećenosti od preko 90 posto, što smatraju nevjerojatnim uspjehom, a to da kazalište pune dijeljenjem karata smatraju ''notornom laži, jako provjerljivom u blagajničkim izvještajima''.

- Potpisnici ne razumiju organizaciju i upravljačku strukturu HNK, jer Operu vodi ravnatelj Opere točnije u prvom mandatu maestro Nikša Bareza, a danas maestro Marcello Mottadelli, govore.

Kazalište ide dalje Opera se vraća na scenu u skladu s mjerama i pandemiji usprkos

- Da podsjetimo javnost, pojedinci iz ove skupine protestirali su odmah čim je Dubravka Vrgoč imenovana intendanticom. Na čelo tih nezadovoljnika stao je gospodin Zlatko Hasanbegović koji je u više pokušaja bezuspješno htio rušiti upravu HNK. Jasno je da iza njihovih akcija nije briga za kazalište i hrvatsku kulturu, već strastvena mržnja prema Upravi, zaključila je svoju poruku Uprava, govoreći kako je svha apela ''unošenje nemira među umjetnike i stvaranje nepovjerenja među publikom, a ne spas''.

 

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Talleyard:

    HNK u Zagrebu, Rijeci... bi trebalo zatvoriti jer to je leglo jugo nostalgičara, nekulture, balkanskog primitivizma, na žalost ima ih još