Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisani ugovori o sufinanciranju sanacije 112 klizišta

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je nakon potpisivanja sporazuma izjavio novinarima da smo svjedoci sve intenzivnijih klimatskih promjena koje imaju sve snažnije učinke na okoliš, svjetsko gospodarstvo i pojedine zemlje
03. srpnja 2019. u 00:21 1 komentara 383 prikaza
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U Hrvatskim vodama potpisani su u utorak ugovori o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova na sanaciji klizišta, koji obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna, od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.

Urušio se Savski most utvrđeni nedostatci Grad Zagreb: Mostovi pregledani još lani, a troškovi sanacije procijenjeni na 257 milijuna kuna

Ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te varaždinski župan Radimir Čačić, sisačko-moslavački Ivo Žinić, međimurski Matija Posavec, krapinsko-zagorski Željko Kolar te gradonačelnici 12 gradova i načelnici 31 općine na čijem području se nalaze klizišta koja je potrebno sanirati.

Potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Istaknuto je da je Vlada prepoznala problem klizišta i reagirala konkretnim mjerama. Izmjenama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva stvoreni su preduvjeti za trajno osiguravanje sredstava za sanaciju šteta od klizišta.

Zakonom je propisano da se prihod od vodnog doprinosa koristi za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura. Hrvatske vode će, prema Planu upravljanja vodama, u ovoj godini za sanaciju klizišta izdvojiti 50 milijuna kuna.

Jak vjetar u Zagrebu odnio krov sa zgrade Promjena vremena Nevrijeme stiglo u Hrvatsku: U Samoboru tuča, u Zagrebu vjetar srušio krov

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je nakon potpisivanja sporazuma izjavio novinarima da smo svjedoci sve intenzivnijih klimatskih promjena koje imaju sve snažnije učinke na okoliš, svjetsko gospodarstvo i pojedine zemlje.

Neke procjene govore da je godišnja šteta od klizišta u svijetu oko 10 milijardi dolara te da godišnje strada oko 10.000 ljudi, upozorio je Ćorić. Hrvatska, srećom, nije u toj situaciji i u skupini najugroženijih zemalja, istaknuo je ministar.

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    kakva klizišta po međimurju?! staneš na tikvu i vidiš cijelo međimurje! :)