Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Potpisali kolektivni ugovor u socijalnoj skrbi

Ako bilo koje ministarstvo sa svojim sindikatom ne ukine dodatke od 4, 8 i 10%, mi ih odmah vraćamo, poručuje M. Opačić.
25. ožujka 2014. u 21:13 2 komentara 1945 prikaza
opačić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kolektivni ugovor za zaposlene u sustavu socijalne skrbi danas su potpisale ministrica Milanka Opačić i predsjednica granskog sindikata Jadranka Ivezić. Složile su se da se KU uskladi s Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe i da se ukinu prava na povećanje po osnovi radnog staža od 4, 8 i 10 posto – takozvani dodatak za vjernost službi.

M. Opačić kazala je da su pregovarali racionalno i odgovorno kako ne bi došlo do raskidanja granskog KU te je podsjetila da ostali sindikati javnih službi također pregovaraju o usklađenju granskih ugovora s TKU. Kao svojevrsno jamstvo da “socijala” neće ostati zakinuta, u potpisani ugovor ugradili su i zaštitnu klauzulu.

– Tražimo da se svi usklade i izvan snage stave dodatke od 4, 8 i 10 posto. Čekat ćemo da druga ministarstva sa svojim sindikatima potpišu KU, a ako bilo tko od njih ne ukine 4, 8 i 10 posto, mi ćemo u roku od mjesec dana ponovno pokrenuti pregovore i te dodatke vratiti – naglasila je ministrica Opačić.

– Prioritet je zadržavanje sadašnje razine plaća – kazala je Jadranka Ivezić dodavši da su procijenili kako bi raskid KU bio poguban za članove s obzirom na to da im neki dodaci po osnovi uvjeta rada čine četvrtinu plaće.

– Dodaci na uvjete rada ostaju kao i dosad, između 10 i 25 posto. Plaćat će se i prekovremeni rad. Pripravnost ostaje u istom iznosu, uveli smo i mogućnost rada u turnusima – rekla je J. Ivezić i dodala kako je dogovoreno da nema preraspodjele radnog vremena, a povoljnije će se plaćati dodaci na smjenski, dvokratni i noćni rad.

>>U dom za starije na teret države moći će samo oni slabog imovinskog stanja

>>Otkrivamo tko ostaje bez socijalne pomoći!

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • bstrabi2:

    Kolektivni uovor?Zsr joj sindikak vjeruje.Pa tko još od partije ?Istinu govori.Taj se poslije opeće.....

  • rennes:

    Ne vjeruj Grcima ni kad darove nose, kaže stari izraz... Sumnjiva je ova nova "ljubav" ministrice prema djelatnicima vlastitog resora! Tko zna šta se ekipi, koja je pod tim resorom tek sprema!