Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Otkrivamo tko ostaje bez socijalne pomoći!

Milanka Opačić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
07.01.2014.
u 14:06

Branitelji zahtjeve podnose 
državnim uredima, socijalni 
centri provjeravaju podatke

Oko 4300 korisnika opskrbnina od 1. siječnja 2014. godine ostaje bez ove vrste socijalne naknade. Posljedica je to stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi koji uvodi “zajamčenu minimalnu naknadu”.

Neuređeno i nepravedno

Poanta je da se prvi put uvodi imovinski cenzus za određivanje socijalne kategorije, a ne samo novčana primanja kako je to bilo dosad. Primjerice, osoba koja ima mjesečna primanja manja od tisuću kuna, ali živi sama u stanu od 180 kvadrata u središtu Zagreba ne može se tretirati isto kao i starac koji s istim primanjima živi u potleušici u Gvozdu. Prvi može prodati ili iznajmiti stan i osigurati si minimalna sredstava za život, dok drugi bez pomoći države teško može preživjeti.

Problematici “socijale” godinama se nije sustavno pristupalo pa je to područje neuređeno i nepravedno. U Hrvatskoj postoje čak 72 socijalne naknade koje služe za podmirenje sličnih potreba ili zaštitu od sličnih rizika. To je dovodilo do multipliciranja i preklapanja prava, ali i njihove zloporabe. Korak prema uređivanju toga područja uvođenje je “zajamčene minimalne naknade” – oblika socijalne pomoći koji objedinjava četiri dosadašnje naknade: produljenu novčanu naknadu za nezaposlene, pomoć za uzdržavanje te opskrbnine koje su proizlazile iz dva propisa – Zakona o pravima hrvatskih branitelja i Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (II. svjetski rat).

– Smisao je da se sve naknade stave na jedno mjesto. Ne samo radi njihove lakše kontrole, već i radi pravednije raspodjele. Često se, naime, događalo da višečlane obitelji ostvaruju veći broj naknada, od dječjeg doplatka, pronatalitetnog dodatka, rodiljske naknade, naknade za nezaposlene, novčane pomoć koju daju lokalne jedinice i da tako mjesečno skupe po 9 ili 10 tisuća kuna, dok istovremeno samci žive sa 600 kuna mjesečno – kaže Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. Ministrica napominje da će koncem siječnja, kada se prime svi zahtjevi, imati točnije podatke o korisnicima minimalne naknade. No nakon izuzimanja iz sustava osoba koje imaju imovinu da si mogu osigurati egzistenciju i preraspodjele sredstava, minimalna naknada za samce bit će povećana za 200 kuna. Upravo su samci i samohrani roditelji, ističe ministrica, najugroženija skupina koja traži posebnu brigu države. Ministarstvo branitelja ostavilo je oko 10 milijuna kuna za braniteljsku populaciju kojoj će trebati dodatna pomoć nakon ukidanja opskrbnina i njihova uklapanja u zajamčenu minimalnu naknadu.

Utvrđivanje cenzusa

Korisnici opskrbnina, među kojima je više od polovice branitelja, zahtjeve za minimalnu naknadu trebat će podnositi uredima državne uprave. Uz zahtjeve će dobiti formulare i popuniti podatke za utvrđivanje socijalnog statusa. Podatke će obraditi centri za socijalnu skrb i vratiti ih uredima državne uprave.

– Centrima je ostavljena procjena nekretnina, tj. mogućnosti njezina stavljanja u funkciju pri utvrđivanju imovinskog cenzusa – kaže Opačić objašnjavajući da se ne može isto tretirati kuća na moru koja se može iznajmljivati ili kuća na selu u Banovini.

Komentara 105

AN
Antiflašist
14:41 07.01.2014.

Zar se stvari nikad ama bas nikad ne mogu nazvati pravim imenom. Radi se o bezocnoj krađi i luđacima koji su osmislili sustav u kojem cd rom sa 7 djece skupi i do 10.000 kuna, za to vrijeme blagajnica u trgovackom centru radi za 2,8 tisuce ukljucujuci nedjelje i blagdane. Stvari ce doci na mjesto tek totalnim i pozeljnim bankrotom sustava jer ovo je van svake pameti.

ŠT
Štrumfeta
15:39 07.01.2014.

Zahtjevam objavu registra korisnika "socijale" pa da vidim dali moj susjed koji redovito ide po vinogradima uz zarađenu nadnicu prima i socijalnu pomoć i ima besplatno dopunsko osiguranje...Pa ako idemo u štednju počnimo od lažne sirotinje koja prima socijalu i ide ljetovati na crnogorsko more, o njihovim proslavama rođendana se priča po gradu a oblače se bolje od susjeda koji radi u javnoj ustanovi, koji ima redovita primanja i kojem malo-malo smanjuju plaću i već 3 godine nije djecu odveo na naše hrvatsko more...Pozdravljam sve koji se prepoznaju u ovom komentaru

AC
acer7
15:47 07.01.2014.

možda konačno i vlada napraviti neki dobar potez. nakon 22 godine bilo bi to čudno ali evo. Ja se samo bojim za rome koji imaju veća socijalna primanja nego obitelji u kojima svi rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije