Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLANJE POMOĆI

Potez Estonije razljutio dužnosnike: 'Svoje otpatke šalju u Ukrajinu pa novcem EU obnavljaju vojsku'

British PM Sunak visits Estonia
Foto: Henry Nicholls/REUTERS
1/3
28.03.2023.
u 10:33

Klasificirani podaci ministarstva vanjskih poslova i obrane EU (EEAS), koje je podijelio s diplomatima iz zemalja EU i koje je prvi put otkrio Politico, pokazuju da je šest zemalja izračunalo svoje zahtjeve za naknadu na temelju nabavne cijene novih materijala, a ne na stvarnoj vrijednosti onoga što su poslali u Ukrajinu.

Europska unija uspostavila je zajednički fond pod nazivom European Peace Facility (EPF) koji će državama članicama isplatiti nadoknadu za opremu i oružje koje su donirali Ukrajini u borbi protiv Rusije. No, pojavile su se napetosti oko toga koliko novca dolazi u fond i kako se on koristi. Sedam diplomata i dužnosnika govorilo je, pod uvjetom anonimnosti, za Politico o tome.

Oni su optužili Estoniju da uz pomoć fonda obnavlja svoju vojsku. Dok se službeno svim zemljama nadoknađuje 84 posto troškova, nije dogovoreno kako će se izračunati vrijednost opreme poslane u Ukrajinu. Jedan je dužnosnik rekao kako postoje različiti pristupi te da se svaka zemlja koristi vlastitom metodologijom za izračun troškova.

Klasificirani podaci ministarstva vanjskih poslova i obrane EU (EEAS), koje je podijelio s diplomatima iz zemalja EU i koje je prvi put otkrio Politico, pokazuju da je šest zemalja izračunalo svoje zahtjeve za naknadu na temelju nabavne cijene novih materijala, a ne na stvarnoj vrijednosti onoga što su poslali u Ukrajinu. Kako pokazuju podaci, Finska je tražila 100 posto nove otkupne cijene, Litva 93%, Estonija 91%, Francuska 71% i Švedska 26%. Estonija je bila na vrhu popisa u apsolutnim brojkama, potražujući više od 160 milijuna eura za svoje prošle donacije Ukrajini, za što joj je vraćeno 134 milijuna eura na temelju stope EPF-a.

Diplomati su to opisali kao licemjerno ponašanje Estonije, objašnjavajući kako je premijerka Kaja Kallas javno pozvala EU na veću potporu Ukrajini.

– Svoje otpatke šalju u Ukrajinu i kupuju potpuno novi materijal za sebe, financiran novcem EU – rekao je jedan diplomat o Estoniji.

Drugi je diplomat također rekao kako Estonija u Ukrajinu šalje stari materijal koji više nije u proizvodnji te traži naknadu na temelju cijene modernih alternativa. Politico piše da glasnogovornici estonskog stalnog predstavništva u EU i ministarstva obrane nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentare.

Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnika, ali daleko od prve linije

Komentara 18

DU
Deleted user
13:30 28.03.2023.

Je, pa EU je sama donijela takva pravila, normalno da će se većina probati okoristiti time. Finska je računala 100% vrijednosti, a isto je poslala ratne rezerve... No, koliko vidim, bolji su direktni dogovori kao što su radili Slovenci. Oni su svoje stare T-55S uspjeli obračunati kao 3 puta vrijednost za koju su ih (bezuspješno) pokušavali prodati već 2 desetljeća...

LL
Litos(l)av
11:51 28.03.2023.

Jok eto, otpatke će zadržavati za sebe, a novcima EU će obnavljati vojsku Ukrajine.

Avatar Bobiii
Bobiii
15:57 28.03.2023.

Tko je izabrao Ursulu von der Layen i Josepa Borrella? Američki lobiji, otud i ta proamerička politika koja vodi EU u propast. Sve gospodarski najjače zemlje EU su u rasulu i bilježe veliki pad BDPa u 2022. od Njemačke i i Francuske,pa redom Italije,Španjolske,Nizozemske.... taj trend se nastavlja i ove godine,kao i ogromna inflacija i rast cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije