Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca koja teže dolaze do obitelji

'Posvojili smo je s osam, s njom je posebna sreća'

posvojenje
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
19.04.2016.
u 21:20

S većom djecom odnos se stvara sporije nego s malima, ali će ti brže reći da si najbolja mama na svijetu ili da najbolje kuhaš, smije se M.S.

Ljudi često kažu “divno je to što ste učinili”, ali samo smo htjeli obitelj, a zajedno smo to postali, kaže M. S., koja sa suprugom i devetogodišnjom kćeri otkriva čari roditeljstva. Svoju su kćer, nazovimo je Ana, posvojili prošle godine, a iako posvojitelji inače žele malo dijete, oni su svoju kćer dobili kad joj je bilo osam.

Kasno za biološku djecu

– Udala sam se s više od 40 godina i male su bile šanse da dobijemo svoju djecu. Nismo bili opterećeni, ali htjeli smo imati obitelj. Na umjetnu oplodnju nismo željeli, složili smo se da ćemo posvojiti – otvoreno govori M. S. Bacili su se u potragu i naišli na udrugu Adopta, koja se bavi podrškom posvojenju. Tamo su se uključili u tečaj za posvojitelje te molbu odaslali na sve centre za socijalnu skrb iako je već postojao registar posvojitelja i bilo je dovoljno poslati je jednom.

– Bili smo svjesni da će naša molba biti među stotinama drugih pa smo se jako potrudili da se istakne, da zazvoni: detaljno smo pisali o sebi, o našem budućem djetetu, slali slike. Molili smo Boga za dobru vijest. Vrlo su nas brzo pozvali – nastavlja. I ona je, kaže, željela malu bebu, a planirali su dvoje djece. No splet okolnosti spojio ih je s njihovom Anom.

– Prvo smo se upoznali s njenim petogodišnjim bratom, a onda i s njom. Htjeli smo dvoje djece. Odlazili smo šest mjeseci na zajedničke izlete i upoznavali se. S većom djecom odnos se stvara sporije nego s malima. No pokazalo se da je dječačić zasad ipak više vezan za Dječje selo Lekenik, gdje su živjeli. Ana je pak vrlo brzo bila spremna ići živjeti s nama, u svoj novi dom – govori danas sretna majka prisjećajući se strahova koje je curica znala pokazati, kao na izletu kad je iznenada zabrinuto pitala: “Hoćete li me ostaviti tu u hotelu?”.

– Svjesni smo da imamo posebnu sreću s njom. Predivna je, vesela, pozitivna, jako se dobro snašla u školi. Bili bismo sretni da i njen brat bude s njom. Osim početne predrasude, nema razlike s većim djetetom. Brže će ti reći da si najbolja mama na svijetu ili da najbolje kuhaš – kroz smijeh govori ova vesela i energična mama.

Djeca starija od šest godina, kao i ona s puno braće i sestara te pripadnici manjinskih etničkih skupina i djeca s razvojnim ili zdravstvenim teškoćama spadaju u skupinu teže posvojive djece.

Međudržavni sustav

Njima je bila posvećena i prošlotjedna konferencija Adopte “I ovo dijete treba obitelj” gdje je rečeno da godišnje više od 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, ali ih čak 70% ostane u domovima ili udomiteljskim obiteljima premda je u registru potencijalnih posvojitelja 1128 osoba. Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Diana Topčić Rosenberg smatra kako se učinkovitost sustava i procedura posvojenja može i popraviti i ubrzati, za to izdvaja četiri mjere. Treba uvesti standard postupanja stručnih radnika u identificiranju posvojitelja te osigurati nadzor nad statusom svakog djeteta koje ima preduvjete za posvojenje putem registra djece koji se redovito ažurira i prati.

– Predložit ćemo izmjene Zakona o rodiljskim i roditeljskim naknadama kojim ćemo omogućiti svim posvojiteljima pravo na roditeljski dopust, a ne samo, kao do sada, za posvojitelje do 8. godine života jer potreba za razvojem privrženosti, kao preduvjeta za stvaranje nove obitelji, ne prestaje s djetetovom 8. godinom života. Štoviše, ta potreba može biti izraženija kod djece koja su starija. Za djecu koja ne mogu pronaći roditelje u RH u određenom razdoblju trebamo uspostaviti jasan i transparentan sustav međudržavnog posvojenja u okviru Haaške konvencije o posvojenju – najavljuje D. Topčić Rosenberg.

>>Manjinsku, djecu stariju od 6 godina i onu sa zdravstvenim teškoćama nitko neće

>>Adopta pokrenula tražilicu namijenjenu posvojiteljskoj zajednici

Komentara 5

PA
pandora
21:36 19.04.2016.

Jedino sto mogu kazat budite sretni

NO
nomadin
22:18 19.04.2016.

Cestitam,i sama imam dvoje posvojene djece-sada vec odrasle,i ponosna sam na njih.Naravno da kao zamjenski roditelj moras uloziti puno vise truda i ljubavi u svemu...vrijeme brzo prolazi i zato uzivajte, neka vas prati sreca.

MA
maklin
22:27 19.04.2016.

Šteta što je proces posvajanja kompliciran, svaka vlast puno priča nitko to nije riješio do danas. Sretno svima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije