Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POSTROJBA PRIJATELJA'

Ruska zlatna mladež na frontu: Šalju u Ukrajinu i sinove moćnika, ali daleko od prve linije

People attend a prayer at the Main Cathedral of the Russian Armed Forces near Moscow
Foto: YULIA MOROZOVA/REUTERS
1/2
27.03.2023.
u 13:48

"To je odjel za prijatelje, koji uključuje zastupnike i njihovu djecu koji žele pokazati da su sudjelovali u ratu, ali ne žele biti na prvoj liniji. Najbolje pozicije u toj kratkotrajnoj službi su u odredu bespilotnih letjelica, odnosno dronova, jer time su vojnici na sigurnoj udaljenosti od prve crte bojišnice", navode na blogu te daju primjer osnivača Dmitrija Sablina i njegova sina koji su pred računalima, daleko od rovova.

Rusi na front u Ukrajinu šalju sinove moćnika, ne bi li izbjegli kritike kako se mobiliziraju samo obični građani. Na papiru, zvuči fer, no političare iz Kremlja optužuju kako je ta jedinica 'zlatne mladeži' nazvana Cascada, daleko od prve linije, otprilike 80 kilometara, te se bore nadzirući bespilotne letjelice. Daily Mail navodi kako je ruskim zastupnicima preporučeno da podrže invaziju, upravo zbog podrške javnosti, ali i da će time dobiti i financijsku potporu stranke Ujedinjena Rusija čiji je predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Brojni političari i njihovi sinovi dobrovoljno su se prijavili kako bi služili u misterioznoj postrojbi Cascade i to na kratko vrijeme, mjesec dana", navodi i britanski The Telegraph. U zamjenu za odlazak na front neki će dobiti i odlikovanja za hrabrost, a preporučuje im se i snimiti fotografije u uniformi. Postrojba se naziva i postrojbom - prijatelja, koji će "služiti daleko od bojišnice kako ne bi bili ubijeni", pišu Britanci te navode kako postrojbu vodi zastupnik Ujedinjene Rusije Dmitrij Sablin, koji se i sam fotografirao sa svojim sinom i drugim članovima Jedinstvene Rusije na frontu.

Postoji i popis zastupnika Jedinstvene Rusije, inače stranke koja je optuživana za korupciju i namještanja izbora, a koju je Aleksej Navalni prozvao "Stranom varalica i lopova", a koji je objavio utjecajni ruski blog VKCh-OGPU navodeći tko se sve borio u jedinici Cascade u Donjeckoj regiji.

"To je odjel za prijatelje, koji uključuje zastupnike i njihovu djecu koji žele pokazati da su sudjelovali u ratu, ali ne žele biti na prvoj liniji. Najbolje pozicije u toj kratkotrajnoj službi su u odredu bespilotnih letjelica, odnosno dronova, jer time su vojnici na sigurnoj udaljenosti od prve crte bojišnice", navode na blogu te daju primjer osnivača Dmitrija Sablina i njegova sina koji su pred računalima, daleko od rovova. Jedinica koja je predstavljena kao polutajna postrojba za tajne operacije, navodno se nalazi u Rubižneu, što je otprilike 80 kilometara od fronta.

Često su jedinici u posjeti najviši ruski vojni dužnosnici, pa je Sergej Kirijenko, jedan od najbližih predsjednikovih ljudi, ujedno i prvi zamjenik šefa administracije u tri navrata posjetio društvo iz postrojbe Cascade. - Ovi herojski momci nose najveći teret bitaka za oslobođenje Donjecke Narodne Republike - kazao je osnivač jedinice Sablin. Inače, Sablin je rođen u Ukrajini, a u Dumi je od 2016. godine, sa suprugom vodi posao s nekretninama, te se smatra jedan od najbogatijih članova parlamenta.

VIDEO: Pogledajte kako je izraelska policija rastjerala prosvjednike na autocesti Tel Aviv

Komentara 23

Avatar tarana
tarana
15:29 27.03.2023.

Naša zlatna se kasnije hrabro i pogibeljno uključila u politiku .. od premijera do predsjednika.

DU
Deleted user
14:22 27.03.2023.

Bar nisu anemični ili skriveni po nekakvim ustanovama ovima se piše da su bili na bojišnici

JF
Jure_Francetić
15:46 27.03.2023.

Tako je bilo i od prvog svjetskog rata , govorilo se da su bogati dali konje i volove a sirotinja sinove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije