Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj Ina-MOL

Posrednik Ježić još ‘drži’ milijune od mita Sanaderu

robert ježić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.11.2015.
u 10:00

Ukidanjem presude u slučaju Ina-MOL bivši šef Diokija ne mora vratiti novac

Odmahivanje rukom bio je jedini komentar Roberta Ježića na upite novinara koji su ga jučer dočekali pred zgradom zagrebačkog Županijskog suda. Novinarski interes za Ježića ne iznenađuje s obzirom na to da se u hrvatskoj javnosti pojavio prvi put nakon duljeg vremena, a kako se pokazalo, na sud je dolazio – uzalud. 

Nije raspravno sposoban

Naime, pripremno ročište u aferi HEP-Dioki, u kojoj su osim Ježića optuženi Ivan Mravak i Ivo Sanader, ponovno je odgođeno, ovaj put zbog teškog zdravstvenog stanja Ivana Mravka. Prema nalazu vještaka, Mravak je teško bolestan i nije raspravno sposoban sljedećih mjeseci. Stoga je pripremno ročište odgođeno do lipnja 2016., a zanimljivo je da se na ročištu pojavio Sanader.

Točnije, dovezen je iz Remetinca, pa je očito da se njegovo zdravstveno stanje, zbog kojeg je prošli tjedan odgođeno ročište u aferi Planinska, znatno popravilo. Cijeli predmet HEP-Dioki prožet je zdravstvenim problemima, što okrivljenika što suca, pa suđenje, iako je optužnica potvrđena u svibnju 2013., nikako da počne. Problema sa zdravljem imali su Ježić i Mravak, ali i sudac kojem je prvotno dodijeljen spis.

Ježić se nije pojavio na optuženom vijeću u rujnu 2013. jer je u Švicarskoj bio na liječenju, a optužnica je u rujnu 2013. potvrđena iz drugog pokušaja usprkos tome što se Ježić nije pojavio na sudu zbog liječenja u Švicarskoj. Zbog Ježićevih problema sa zdravljem odgođena su i pripremna ročišta u prosincu 2013. te svibnju 2014. Na ovom posljednjem utvrđeno je da su njegovi problemi sa zdravljem ozbiljni, no da je raspravno sposoban.

Tada je bilo određeno i da suđenje počne u srpnju te godine, no onda se razbolio raspravni sudac, pa je spis nakon nekog vremena dodijeljen novoj sutkinji. No ni ona nije imala sreće, jer kada joj se u sudnici napokon pojavio Ježić, nije došao Mravak, zbog čijeg je zdravstvenog stanja do daljnjeg odgođeno i suđenje za fiktivno zapošljavanje u HEP-u, gdje je uz Mravka optužen i Rade Buljubašić.

Bit će i svjedok

Što se tiče Ježića, on se “proslavio” tijekom suđenja za aferu Ina-MOL, gdje je svjedočio kako je bio posrednik između Sanadera i MOL-a te kako je preko računa njegovih švicarskih tvrtki trebao ići novac od MOL-a za Sanadera. Radilo se o pet milijuna eura, pola od novca inkriminiranog optužnicom, a upitan gdje je taj novac, Ježić je odgovorio da je na računu njegove tvrtke u Švicarskoj. Iako se pred sudom u dva navrata obvezao da će taj novac uplatiti u proračun u roku od 30 dana, to nije nikada učinio. Kada je presuda u aferi Ina-MOL postala pravomoćna, tužiteljstvo je od Švicarske zatražilo pomoć pri ovrsi Ježićevih računa i naplati pet milijuna eura. No ovrha nije provedena do trenutka kada je Ustavni sud ukinuo spomenutu presudu, pa Ježić do daljnjeg novac ne mora vratiti. No kako će biti svjedok na ponovljenom suđenju za aferu Ina-MOL, bit će zanimljivo čuti što će ponovno reći o tuđim milijunima na računima svojih tvrtki. 

>> Ročište odgođeno za lipanj zbog zdravstvenog stanja Ivana Mravka

Komentara 29

NE
neboiznadzagreba
10:26 11.11.2015.

Hm, možda su trebali poslati Hanžekovića da ovrši Ježića, taj bi bio uspješniji i od Švicaraca! A sada ozbiljno: nije se Ježić "proslavio" tijekom suđenja za aferu Ina-MOL, "proslavilo" se hrvatsko pravosuđe, te se čovjek mora upitati čemu svi ovi skupi procesi kada se presude stalno ukidaju, i nitko nije kriv osim onih koji ne plaćaju redovito pretplatu HTV-u a koje se ovršuje bez imalo problema. Para na paru, uš na fukaru.

MX
Mister X
11:55 11.11.2015.

Jer raja kuži jeftini djećiji trik sa 40 miliona kuna ( 5 milliona eura ) kako sud funkcionira - Godinama ... Zamislite imate tu lovu nezakonitu kriminalom dobitu na svome računu nije niti vaša ; Ali evo što kaže sud.d. Ovrha nije provedena do trenutka kada je Ustavni sud ukinuo spomenutu presudu, ( 2 godine )pa Ježić do daljnjeg novac ne mora vratiti..... Probajte sudu u RH biti duženi nešto i imati milione na svome računu da vidim hoćete li moći to zadržati dalje godnama od dogovorenog roka da ne platite sudu ... Sve je jasno ko sunce ...

LE
LeonardS
10:39 11.11.2015.

Kakva smo mi država, Ježić u dogledno vrijeme ušeta u zgradu suda i isšeta, pa to nema nigdje, jedino reforma pravosuđa i njena učinkovitost može ovakve stvari da izmjeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije