Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni festival izvornih kolača

Posložili 7000 prkača i pošećerili ih uz pomoć - vatrogasne dizalice

Prkačijada
Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/14
12.05.2019.
u 12:01

Održano je i natjecanje u pripremi podravskih prkača po izvornim recepturama.

Čak sedam tisuća kolača, koje na sjeveru Hrvatske nazivaju prkači, posloženo je na pladanj u podravskom selu Virju, gdje je održan međunarodni festival izvornih kolača Virovska prkačijada. Kolače u obliku zvjezdica ispekle su predstavnice svih ulica Virja, udruge, Dječjeg vrtića Zrno...

Prkači su suhi, mali domaći kolači koji su se nekad pekli za blagdane i svadbene i druge svečanosti. Tzv. plasnica od 7000 kolača posipana je šećerom uz pomoć vatrogasne dizalice.

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Održano je i natjecanje u pripremi podravskih prkača po izvornim recepturama. Festival, četvrti po redu, 10. i 11. svibnja održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Pokrovitelj je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj "Taste of peace", "Kuhari bez granica", uz podršku generalnog sponzora Podravke i drugih sponzora.

- Općina Virje kroz ovu manifestaciju postala je brend u Hrvatskoj što se tiče kolača. Manifestacija okuplja slastičare iz cijelog svijeta i mi smo po ovoj manifestaciji prepoznati u cijelom svijetu, za to je zaslužno i prijateljstvo s udrugom "Kuhari bez granica" preko kojih svake godine u Virje dolaze eminentni gosti iz svijeta kulinarstva i slastičarstva iz cijelog svijeta - rekao je načelnik Virja Mirko Perok.

Prkačijada
1/14

Nagrada za najbolje aranžiranu tacnu s kolačima pripala Društvu žena Gola, drugo mjesto osvojilo je Društvu žena Novigrad Podravski, a treće Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja. Najbolje prkače prema ocjeni žirija spremile su žene iz Udruge Ružice iz Podravskih Sesveta, drugo mjesto je pripalo Drušvu žena Virje, a treće Udruzi žena Goričko srce iz Kunovec Brega.

- Ovo je turistički i gastronomski događaj koji je u kratkom vremenu došao na listu najznačajnijih manifestacija ne samo županije i Hrvatske, već i svijeta - kazao je župan Darko Koren.

Pogledajte i video Cheesecake od samo tri sastojka

Komentara 1

MA
Matrix5
15:57 12.05.2019.

Njam njam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije