Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALITETA HRANE

Posljednjih dana s polica je povučen niz artikala: HAPIH objasnio što se događa i ima li razloga za brigu

Zagreb: Ponuda lubenica na Tržnici Dolac
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
01.08.2021.
u 21:25

Iz HAPIH-a napominju kako se spomenuti aditiv dodaje tijekom proizvodnje u iznimno malim količinama, a tijekom analize proizvoda pokazalo se da su izmjerene količine isto tako male što pak znatno umanjuje rizik zbog konzumacije takvih proizvoda.

Posljednjih nekoliko dana brojne građane zabrinulo je val povlačenja hrane s polica trgovina zbog  'utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu'. Popularni sladoledi, krekeri pa čak i jogurti završili su na popisu hrane na koje su upozorile vlasti da se ne treba konzumirati. 

Postoji li razlog za zabrinutost ili je u stvari samo riječ o novim standardima, priupitali smo Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Potvrdili su nam kako je došlo do male razlike u postupanju. 

- Na razini EU je dogovoreno da se proizvodi povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (bez procjene rizika), što inače nije bio uobičajeni postupak. Razlog tome je što nije postavljena najveća dopuštena količina (MDK) za taj spoj pa se u takvoj vrsti proizvoda nije znalo postupati tj. nisu se znale odrediti odgovarajuće mjere - navodi se u njihovom odgovoru. 

Europska komisija je održala tijekom lipnja i srpnja sjednice kriznih koordinatora na kojima se donio zaključak da svi proizvodi koji sadrže etilen oksid 'smatraju nesukladnim', zbog čega su se svi takvi proizvodi moraju povlačiti s tržišta. 

- Obzirom da se nije moglo sa sigurnošću utvrditi koncentracija koja bi bila najveća dopušten količina za tu vrstu proizvoda u aditivu kao i koja bi koncentracija u konačnom proizvodu bila zadovoljavajuća u smislu zaštite zdravlja  ovo je najveća moguća razina zaštite zdravlja potrošača. Etilen-oksid nije dopušten za primjenu u EU i nisu postavljene toksikološke referentne vrijednosti te zbog toga nije moguće napraviti relevantnu procjenu rizika za potrošače koja se inače radi u slučaju prekoračenja MDK vrijednosti - objasnili su za Večernji list iz HAPIH-a te navode s obzirom na to da se ne radi procjena rizika, automatski se povlače svi proizvodi s etilen-oksidom. 

Iz HAPIH-a napominju kako se spomenuti aditiv dodaje tijekom proizvodnje u iznimno malim količinama, a tijekom analize proizvoda pokazalo se da su izmjerene količine isto tako male što pak znatno umanjuje rizik zbog konzumacije takvih proizvoda. 

- Isto tako, treba imat na umu i činjenicu da se radi o proizvodima (sladoled, jogurt...) čija količina konzumacije nije tolika značajna u odnosu na kompletan dnevni unos ostalih namirnica - ističu te dodaju kako su stava da čak i ako konzumirate neki proizvod s spomenutim aditivom da to neće ugroziti vaše zdravlje. 

Na pitanje koliko je bilo povučenih proizvoda ove godine u odnosu na prošlu, navode kako je u 2020. godini bilo 13 opoziva, dok u 2021. godini s 31. srpnjem bilo čak 31 opoziv proizvoda s etilen-oksid. 

VIDEO: Policija savjetuje što morate učiniti da ne postanete žrtva provale!

 

 

 

Komentara 13

YE
Yeah
21:34 01.08.2021.

Mozemo li se objaviti koji tocno proizvodi i s cijih polica? I kako je moguce da su otrovno-stetni dodatci uopce u prehrambenim artiklima?

ZJ
Zjako
21:53 01.08.2021.

Još se nisu dogovorili oko provizije

SJ
Sve je uzalud
21:41 01.08.2021.

....hrvati jedu čistokrvni otrov...dogovorite se sa poljoprivrefnicima i kupujte na veliko izvan sustava....manji je PDV...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije