Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Posljednje Gadafijevo pismo Berlusconiju

Pismo bivšeg libijskog vođe Gadafija talijanskom premijeru nije urodilo plodom.
25. listopada 2011. u 09:35 8 komentara 85 prikaza
gadafi (1)
Foto: AFP/REUTERS/PIXSELL

Posljednje obraćanje nedavno ubijenog libijskog vođe Moamara al-Gadafija pismo je koje je poslao talijanskom premijeru Berlusconiju, piše Paris Match.

Pismo je napisano 5. kolovoza ove godine, a u njemu Gadafi podsjeća Berlusconija na ugovor koji su potpisale njihove zemlje te urgira preko talijanskog premijera da NATO prestane s bombardiranjima.

Pismo je napisano rukom i često ispravljano. Donosimo ga u cijelosti.

"Dragi Silvio,
šaljem ti ovo pismo preko tvojih posrednika koji su došli u Libiju kako bi nam donijeli svoju potporu u ovom teškom trenutku za cijeli narod Jamahiriya.
Iznenađen sam stavom prijatelja s kojim sam potpisao ugovor o prijateljstvu naših dvaju naroda. Nadao sam da ćeš se barem zainteresirati za činjenice i pokušati posredovati prije nego doneseš odluku o tome koga ćeš podržati u ovom ratu.
Ne krivim te za ono za što nisi odgovoran jer znam da ti nisi bio za ovu akciju koja nije na čast ni tebi niti talijanskom narodu.

Ali mislim da još uvijek imaš mogućnost preokrenuti situaciju i vrednovati iz početka interes naših naroda.
Budi siguran da smo ja i moj narod spremni zaboraviti i okrenuti ovu crnu stranicu odnosa koje povezuju narod Libije i Italije.

Zaustavite bombardiranja koja ubijaju našu libijsku braću i našu djecu. Razgovaraj sa svojim (novim) prijateljima i saveznicima kako bi se postiglo rješenje (koje jamči velikom libijskom narodu potpunu slobodu izbora onoga koji ga vodi) i shvatilo da je to agresija protiv moje zemlje.
Nadam se da će vas Svemogući Bog voditi na putu pravde (kako bi se zaustavilo krvoproliće koje trpi moja zemlja Libija)."

To je Gadafijevo pismo Berlusconiju trebalo stići posredstvom Alessandra Londera, šefa agencije koja je u Italiji organizirala dolazak djevojaka na predavanja o Kuranu koja je prošle godine držao libijski Pukovnik u Rimu.

Gadafi je u pismu naznačio da je Londero zajednički prijatelj. Alessandro Londero na Gadafijevu lekciju o Kuranu odveo je ljetos 536 djevojaka, koje su za to dobile po 50 eura. Sada je ispričao da je 29. srpnja ove godine stigao u Tripoli, pod NATO-ovim bombama, sa suprugom Yvonne i šestoricom prijatelja. Gadafijevi ljudi zadužili su ga da odnese pismo u Rim.

Pismo koje je objavio francuski tjednik posljednja je verzija. Prvo pismo bilo je sve samo ne prijateljsko, otkriva Londero. Počinjalo je prijetnjama, a “ja sam Gadafijevim ljudima kazao kako takvo pismo neće služiti ničemu”, izjavio je danas Londero i predložio da se napiše nova verzija. Na odgovor je čekao dva dana. Bilo je to vrijeme Ramazana pa je s Gadafijevim ljudima komunicirao samo navečer.

Danju su se nad Tripolijem vidjeli samo NATO-ovi zrakoplovi, priča Londero. Tek je 5. kolovoza dobio konačnu verziju pisma, koju je napisao Gadafi. Londero je pismo dao prevesti na francuski jezik i vratio ga pošiljatelju na potpis.

U međuvremenu se stanje u Tripoliju pogoršalo. Nije bilo struje ni vode. Poslao je ženu i prijatelje natrag u Italiju. Čekao je još dva dana na pismo, koje je zatim donio u Rim. Gadafijevo pismo predao je 9. kolovoza u palaču Chigi, sjedište talijanske vlade.

– Berlusconijevi diplomatski predstavnici pokazali su veliko zanimanje, ali nisu ništa učinili glede Gadafijevih zahtjeva – kazao je danas Londero naglasivši da, barem koliko je on upoznat, nije bilo diplomatskih inicijativa. Možda i zato što je za sve već bilo prekasno. Pobunjenici su 22. kolovoza ušli u Tripoli.

Gadafi je ubijen 20. listopada, a Berlusconi je samo kazao:

– Sic transit gloria mundi.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Gadafi je bio veliki čovjek

  • damocles:

    e moj gadafi poslao si pismo onoj *****, bilo bi bolje da si kupio one dvije atomske od sjeverne koreje

  • brođo:

    E jest našao kome će pisati.