Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'udar na džep'

Poskupljenjem menija nezadovoljni i osječki studenti

soječki studenti (1)
Marko Mrkonjic/PIXSELL
05.10.2013.
u 13:14

Studentski zbor pokrenuo anketu koja će se provesti do srijede. Na taj način planiraju prikupiti informacije, komentare, ali i konkretne prijedloge s kojima studenti planiraju izići pred ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Kulminiralo je nezadovoljstvo studenata poskupljenjem prehrane i na osječkom Sveučilištu J.J.Strossmayera. Stoga je Studentski zbor pokrenuo anketu koja će se provesti do srijede. Na taj način planiraju prikupiti informacije, komentare, ali i konkretne prijedloge s kojima studenti planiraju izići pred ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

- Tražit ćemo da se korigira pravilnik na dobrobit studenata, a ako se ministarstvo na to ogluši, poduzet ćemo određene korake - poručila je Barbara Opačak, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku pred novinarima.

Smeta im što je, primjerice, sa studentskog menija izbačeno mlijeko. Na iksicu, tako, primjerice mogu kupiti i jedan sok u tetrapaku koji će ih koštati 4 kune dok taj isti proizvod u trgovini mogu nabaviti za samo 3,66 kuna. U Osijeku, konkretno, tako je cijena studentskog menija \"skočila\" sa 4 i nešto na 6 i nešto kuna.

- Je li visoko obrazovanje postalo trošak ili investicija? - pita se Luka Strišković, predstavnik u Odboru za studentski standard.

- Ako se smatra investicijom, ovaj pravilnik definitivno treba preoblikovati, a ako se smatramo troškom, onda svoju budućnost ne vidimo u Hrvatskoj - ogorčen je.

Istovremeno s pravilnikom, nastavio je, došlo je do snižavanja državnih potpora sa 72 na 50 posto u studentskoj prehrani.

- Ne govorimo o poskupljenju od kune ili dvije već o poskupljenju od 50 do 70 posto. To je udar na studentski džep, a student je čovjek bez primanja. Mi smo uzdržavane osobe i živimo na račun svojih roditelja! - poručio je Strišković. Iako su u svakodnevnom kontaktu i s predstavnicima drugih hrvatskih sveučilišta, zamolili su studente da u iskazivanju nezadovoljstva ne reagiraju burno.

- S obzirom da smo akademski građani, molimo sve da se suzdrže od bilo kakvih reakcija ili prosvjeda, kako bi se malo \"ohladile\" glave te promislimo o slijedećim koracima - zaključio je Strišković  

>> Poručili studentima: Prijavite nam higijenske probleme u menzama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije