Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasni ljubimac

Poskok Đuka kućni je ljubimac lovca s Velebita

poskok (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/6
17.01.2011.
u 12:00

Opasna zmija duga 65 centimetara živi u terariju gdje bi pak trebala biti bezopasna

Najotrovnija domaća zmija – poskok – kućni je ljubimac Mladena Ćurkovića, 52-godišnjaka iz Zadra. Opasna zmija duga 65 centimetara živi u terariju gdje bi pak trebala biti bezopasna, no i tamo je gotovo uspjela ugristi ruku koja je hrani – Ćurkovića, lovca i uzgajivača pasa.

– Došao sam jedno jutro i mislio sam da je poskok Đuka u rupi cigle koju sam stavio u terarij. No, skrio se u prostor gdje je svjetlo, a na sreću samo me ogrebao – rekao nam je Ćurković dodajući da se ni nakon napada nije htio riješiti svoga neobičnog kućnog ljubimca. Kaže da mu ga je bilo žao kada ga je našao gotovo smrznutog u lovu pokraj Tulovih greda na Velebitu te tvrdi da je možda bio i ozlijeđen.

– Kada sam ga vidio u studenom, bio je gotovo beživotan i stavio sam ga u bocu. Donio sam ga u vikendicu u Zemunik i od onda ga hranim – rekao nam je Mladen Ćurković opisujući ne baš ugodne prizore hranjenja opasnog poskoka Đuke.

– Kupim mu miša svakih mjesec dana, a jednom sam mu dao i vrapca. U roku od tri sekunde napadne i ubije plijen. Onda kruži jedno minutu oko plijena, a u roku od deset minuta ga proguta – rekao nam je Ćurković spremno pristajući na slikanje pokraj terarija s poskokom i tvrdeći da zmija često napada kada je u neposrednoj blizini terarija, ali da ih na sreću dijeli staklo.

 – Opasna je to zmija za čovjeka i to je činjenica. Da vidite kad se još i ispravi. Ja inače uzgajam pse i znam da je jednom mojem kolegi pas uginuo nakon poskokova ugriza. Volim životinje, a osim svojih pasa bretonaca imam i kanarince. Jasno je meni da poskok nije za kućnog ljubimca, a mislim i da je zaštićen, ali evo ja sam ga bio onda spasio da ne ugine i sada je tu i hranim ga, a i ne bih ga se odrekao... – rekao nam je Ćurković.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
13:02 17.01.2011.

Podnaslov je bizaran: quote/Opasna zmija duga 65 centimetara živi u terariju gdje bi pak trebala biti bezopasna/quote/. Što znači fraza \"trebala biti bezopasna\" kad svi ZOO vrtovi na svijetu imaju posebno educirano osoblje koje rukuje s zmijama otrovnicama i još se usprkos tome zbivaju incidenti, često s epilogom hospitalizacije tog osoblja iako imaju pri ruci (u hladnjacima) specifične antiserume. Poskok zaštićen zakonom i ovaj slučaj gore je flagrantno kršenje zakona, a ne podstičem na kažnjavanje gore uslikanog lovca nego bih htio istaknuti da nam je EU prije 2 godine \"zvocala\" (između ostalog) i o nedovoljnoj zaštiti poskoka kao ugrožene vrste u RH i da ovaj članak bi opet mogao biti povod da uslijedi novi val prigovora iz EU. Netko je tada mudro napisao da nema druge nego im otvoriti vreću punu poskoka u Bruxellesu, u zgradi EU administracije, pa nek ih štite koliko god hoće...

SV
svarun
13:30 17.01.2011.

vrijeme je za zakon koji bi zabranjivao drzati zmije uhvacene u prirodi a narocito otrovnice! prije nekoliko godina jednom nadobudnom \"kolekcionaru\" pobjegle su crne udovice.naravno,nitko od susjeda nije znao ...ne znanje i glupost su uzrok zbog kojeg ljudi mrze i ubijaju zmije. pustite ih na miru i one ce pustiti na miru vas! no, geni balkanski malo teze shvacaju i jednostavnije stvari od ove...

FE
Felicijen
14:44 17.01.2011.

I ovog bi tipa trebalo isto tako zatvoriti u četiri kvadrata i ponekad mu nešto dobaciti za jelo i uživati gledajući kako to on jede i tako ga spasiti od prirode....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije