Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Posjedujete zračnu pušku? MUP ima važnu obavijest za vas

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.
17. rujna 2019. u 20:22 33 komentara 90903 prikaza
Ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozvali su u utorak građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta do 1. studenoga.

Ilustracija vinkovci Godinama u kući skrivao bombe: Sada mu prijeti pet godina zatvora

Također ističu da se oružje i streljivo kategorije "C" to jest zračne puške i pištolji moraju čuvati u stambenom ili drugom prostoru  koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Drugačiji ribolov Dječak poznat po ulovima iz rijeke, no na njegovim 'udicama' nisu ribe...

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana propisao je da su građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju bilo razvrstano u D kategoriju dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu tog zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Zemlja Mjesec
IZNIO I DOKAZE
Slavni sportaš šokirao: Zemlja je ravna ploča, lažu nam! A čovjek nije bio na Mjesecu
 • Ten-kre:

  Ah, dobro je. To se na mene ne odnosi. VBR i T-72 su u šupi a to se ne računa.

 • Avatar majkuvam
  majkuvam:

  A što je sa kuhinjskim noževima,čak i tupim?Koji genijalac iz MUP-a je ovo izmislio?

 • than:

  Iskreno, nemam niti pojma gdje mi je zračnica. Nabavio ju pokojni stari kada sam se bavio streljaštvom još tamo u osnovnoj školi. Možda ju je neko i drpio u međuvremenu. Ne kužim uopće poantu ovoga, ali mi smo rekorderi u ... prikaži još! brzini implementiranja besmislenih zakona, ali zato vječiti studenti kada treba implementirati zakone od kojih ljudi imaju koristi.