Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma sudstva

Posao za 50 upravnih sudaca koji strankama ne mogu naplatiti kazne

sud
web
16.05.2010.
u 23:15

Sabor nije prihvatio prijedlog stručnjaka da se novčano kazni one koji u roku ne dostave dokaze sudu

Ima li hrvatska vlast doista volju dati sudstvu djelotvorna sredstva kako bi sudski procesi bili brži? Čini se da prave volje nema, barem na primjeru reforme upravnoga sudstva koja je u tijeku. Država će učiniti sve kako bi napokon upravno sudovanje, ondje gdje se građani mogu tužbom boriti protiv odluka državne uprave, bilo usklađeno s europskim standardima jer trenutačno to nije.

Prave usmene rasprave

Planira se stoga osnivanje četiriju prvostupanjskih upravnih sudova, u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Puli, te Visokog upravnog suda, a trenutačno imamo samo jedan Upravni sud. Ti će sudovi ubuduće provoditi prave sudske usmene rasprave, s dokazima i svjedocima, umjesto sadašnjega rješavanja samo na temelju spisa. Bit će tu posla za 50 dodatnih sudaca. Međutim, oni nisu dobili efikasno sredstvo kojim mogu spriječiti stranke da odugovlače postupke, upozorava Ljiljana Karlovčan-Đurović, sutkinja Upravnoga suda RH. U Saboru nije prošao prijedlog stručnjaka iz svijeta i Hrvatske, članova radne skupine, koji su predložili novčane kazne strankama koje u roku ne dostave dokaze sudu u iznosu do najviše 30 posto prosječne godišnje bruto plaće, što znači u ovom trenutku do najviše 27 tisuća kuna! A kad bi netko ponavljao kašnjenje, mogao bi biti kažnjen s polovicom godišnje plaće, do 45 tisuća kuna. Predlagalo se i da se državna tijela kao i sva ostala javnopravna tijela može disciplinirati novčanim kaznama, pa bi sud čelnika tijela mogao pozvati na sud da objasni zašto ne dostavlja spise ili ga kazniti s najviše 50 posto bruto plaće. Međutim, ti prijedlozi nisu prihvaćeni pa bi efikasnost upravnog sudstva mogla i dalje ostati upitna. Trenutačno postupci traju u prosjeku više od tri godine, a kad se tome doda i vrijeme trajanja pred državnim tijelima koji su prethodili sudskom postupku, upravni postupci u pravilu premašuju razuman rok kako ga vidi Europski sud za ljudska prava, pa bi gotovo svi na tom sudu postupke mogli i dobiti.

Mjesta i za petog

– Nije dobro što nisu prihvaćena rješenja koja bi pridonijela procesnoj disciplini svih stranaka, mogućnost izricanja novčanih kazni – ističe sutkinja Karlovčan-Đurović. Profesor upravnog prava Ivan Koprić predlaže da se uz četiri upravna suda u velikim gradovima osnuje i peti, u Varaždinu. – Time bi se rasteretio zagrebački sud, a svaka od pet regija koje sam nedavno predložio imala bi svoj upravni sud – kaže Koprić, upozoravajući kako je to najveći broj upravnih sudova potrebnih Hrvatskoj te da nema potrebe da ponovno svaka županija poželi i svoj.

Ključne riječi

Komentara 3

CH
chemica
00:38 17.05.2010.

Još jedan \"dobar\" HDZ-ovski posao zahvaljujući kojem ćemo još malo ostati banana ripabljik u kojoj je i najbezvezniji službenik u nekakvom gradskom uredu bog i batina. Napišeš mu požurnicu, a on ti dvije godine ne odgovori. Ma tko hebe rok od TRIDESET dana za odgovor. Da su ovi debili uveli sankcije za takve, onda bismo mogli napokon početi živjeti kao sav normalan svijet, a domovina bi nam napokon počela sličiti mjestu poželjnom za život. Ovako, morati ćemo pričekati iduću HDZ-reformu, a ako ona ne pokaže rezultate pa pojavit će se neka nova. Moraju i birokrate po Ministarstvima opravdati smisao vlastitog postojanja. Birokracija bi sama sebi morala potkresati bahata krila! Ma koji je kreten to smislio...

MM
Mladen Miletić
09:47 17.05.2010.

Reforma sudstva otkriva kako nema prave volje u povećanju učinkovitosti pravosuđa Samo budale i neznalice bi pozatvarale kriminalce i onda da skoro cijelo pravosuđe ostane bez posla idučih 20 godina . A policija da stoji kraj svake ceste i da globe raju od dosade ! Slobodni kriminalci su sporovi sporovi nikad gotovi i svi imaju posla pa i njihova djeca. A naročito super zakon koji nepozna pravda pravičnost ili pošteno suđenje .... Tko nije tražio pomoč od suda molim neka ne ocijenjiva jel nezna ama baš ništa o čemu je riječ !

IN
InfoMan
17:03 17.05.2010.

Jedino rijesenje za Hrvatsku su strani suci i strana policija. Da li postoji neka razlika izmedju suca i sluzbenika u drzavnoj upravi? Vrlo mala jer sudac ima diplomu koju u ovoj zemlji dobije ko hoce, a znanje nije uopce bitno. Osim nesposobnosti (neznanja) suci se ponasaju isto kao i drzavni sluzbenici (sto i jesu). Totalni nemar, nebriga i nerad. On ce dobit svoju placu neovisno o tome koliko radi. Ali kome najvise odgovara ovakvo sudstvo? Upravo onima koji moraju srediti stanje u sudstvu, a to su politicari. Prvi koji bi se nasli na robiji kad bi sudstvo profunkcioniralo su upravo oni. Da li ce si sami pilit granu na kojoj sijede?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije